ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μογκερίνι:Να αποφεύγεται η προκλητική ρητορική, εντός ή εκτός της ΠΓΔΜ

12:07 - 09 Αυγ 2017 | Ειδήσεις
Μογκερίνι:Να αποφεύγεται η προκλητική ρητορική, εντός ή εκτός της ΠΓΔΜ
«Θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικά», τόνισε η Κομισιόν δια της Αντιπροέδρου της και Ύπατης Εκπροσώπου της, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας έτσι στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην πΓΔΜ.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «η παρουσία και η δέσμευση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», καθώς και για την οικονομική ανάκαμψη.

 

Ταυτόχρονα η Κομισιόν δια της κ. Μογκερίνι, απαντά πως «οι πρόσφατες επισκέψεις της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση αποδεικνύουν σαφώς την πλήρη και συνεχή δέσμευση που έχει αναλάβει η ΕΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και την περιοχή στο σύνολό της».

 

Ο Δημ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, είχε αναδείξει το ζήτημα της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας στην πΓΔΜ καθώς και την σοβαρή αμφισβήτηση που δέχεται η δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ στη γείτονα χώρα.

 

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή «την ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ που επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και των πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου», ζητούσε από τη Κομισιόν «να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της κρίσης, εντός της πολιτικής εντολής της και με σεβασμό στις αντίστοιχες εντολές του ΟΗΕ», ενώ επίσης από την κ. Μογκερίνι, ζητούσε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας σε χώρες των Δ. Βαλκανίων.

 

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003055/2017 προς την Επιτροπή

 

Θέμα: Ανησυχητική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια

 

Η πΓΔΜ κλονίζεται από τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, με τον πολιτικό και διεθνοτικό διχασμό να οξύνεται. Το κλίμα πολιτικής αντιπαλότητας, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα στο θέμα σχηματισμού κυβέρνησης και η απουσία προοπτικής άρσης του πολιτικού αδιεξόδου εντείνονται. Τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό καθεστώς φίμωσης, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αμφισβητείται, η βία και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται.

Η ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της φτώχειας και της εκτεταμένης διαφθοράς. Τα φαινόμενα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και την ευρωπαϊκή τους πορεία.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού διαλόγου, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κα Μογκερίνι και η Επιτροπή:

 

1. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της κρίσης, εντός της πολιτικής εντολής της και με σεβασμό στις αντίστοιχες εντολές του ΟΗΕ, σκοπεύει να αναλάβει στην περιοχή;

 

2. Πώς σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας σε χώρες των Δ. Βαλκανίων;

 

Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής (27.7.2017)

 

Οι πρόσφατες επισκέψεις της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση αποδεικνύουν σαφώς την πλήρη και συνεχή δέσμευση που έχει αναλάβει η ΕΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και την περιοχή στο σύνολό της. Η παρουσία και η δέσμευση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς και την οικονομική ανάκαμψη. Εν προκειμένω, η ΕΕ εξέφρασε την προθυμία της να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία έχει ήδη σημειώσει θετικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των σχέσεων με τους γείτονές της.

 

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ στις δηλώσεις τους, αλλά και με απευθείας επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες, προειδοποιούν συνεχώς ότι θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικά. Η ΕΕ προωθεί την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την περιφερειακή σταθερότητα μέσω διαλόγου και συναίνεσης, και θα συνεχίσει να το πράττει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.