ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κι όμως στην Ινδία άνοιξε Τράπεζα... Ντομάτας!

15:21 - 09 Αυγ 2017 | Ειδήσεις
Κι όμως στην Ινδία άνοιξε Τράπεζα... Ντομάτας!
Η πρώτη... Τράπεζα Ντομάτας είναι γεγονός στην Ινδία. Όχι, δεν τρελάθηκαν οι Ινδοί. Η απότομη και κατακόρυφη αύξηση της τιμής της ντομάτας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στα νοικοκυριά, έχει κάνει τους εμπόρους να ζητούν την προστασία τους από σωματοφύλακες και πλέον να οδηγήσει ακόμη και στην επινόηση μιας «τράπεζας ντομάτας», στην οποία φυλάσσονται τα ιδιαίτερα αυτά... assets.

Οι τιμές του βασικού οπωροκηπευτικού προϊόντος έχουν αυξηθεί δραματικά από τον Ιούνιο, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες σε κάποιες περιοχές της Ινδίας – η οποία παράγει περίπου 18 εκατ. τόνους ντόματας το χρόνο – προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες και ελλείψεις σε ορισμένες περιφέρειες.

 

Οι ντομάτες πωλούνται στις 100 ρουπίες, ή 1,60 δολάρια το κιλό τελευταία, που είναι τέσσερις φορές πάνω από τις κανονικές τιμές, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ινδίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις αγοράσουν πολλές οικογένειες.

 

Σε μία αστεία κίνηση πολιτικής αντίδρασης, η νεολαία της αντιπολίτευσης δημιούργησε την «Κρατική Τράπεζα Ντομάτας», η οποία άνοιξε... τις πύλες της σήμερα. Στην «τράπεζα» οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις ντομάτες τους για φύλαξη και να παίρνουν δάνεια, για το αγαπημένο και πολύτιμο λαχανικό.

 

Από πολιτική διαμαρτυρία, όμως, η τράπεζα προσέλκυσε πλήθος κόσμου. Οι Ινδοί σχημάτισαν μεγάλες ουρές για να καταθέσουν τις ντομάτες τους, καθώς φοβούνται ότι θα τους κλέψουν αν τις φυλάνε στα σπίτια τους.

 

Οι σκηνές που έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες ημέρες είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Στην πόλη Indore, οπλισμένοι φύλακες είχαν παραταχθεί στην κεντρική αγορά μετά από αίτημα των ανήσυχων εμπόρων, καθώς είχε προηγηθεί η κλοπή 30 φορτίων ντομάτας στη Mumbai.

 

Σημειώνεται ότι οι Ινδοί αγρότες επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εποχή των μουσώνων που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και τις βροχοπτώσεις. Αν οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες ή πολύ περισσότερες, τότε πολύ συχνά προκαλούνται τεράστια προβλήματα στις σοδειές. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή της ντομάτας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου, όταν αναμένεται να έρθουν προμήθειες από τις περιφέρειες που δεν έχουν χτυπηθεί από υπερβολικές βροχοπτώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.