ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάση αναμονής για αμερικανικά επιτόκια

14:21 - 21 Μαρ 2007 | Ειδήσεις
Ο Πρόεδρος της FED Ben S. Bernanke πιθανότατα θα μετριάσει, κατά τη σημερινή ανακοίνωση για το ύψος των επιτοκίων, την αισιοδοξία για τους ρυθμούς αύξησης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, οι οποίοι σημείωσαν το τελευταίο διάστημα μεγάλη κάμψη.

Σημειώνεται ότι αρνητικό αντίκτυπο είχαν τόσο η πτώση των μετοχών όσο και η αύξηση των επισφαλών ενυπόθηκων δανείων. Σε παλαιότερεςδηλώσεις του ο Πρόεδρος της FED είχε αποδώσει βαρύνουσα σημασία στην κατανάλωση, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει τη ρύθμιση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η κεφαλαιοποίηση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά έχει μειωθεί κατά περίπου 700 δισ. δολάρια, ενώ η έκθεση για τα επισφαλή ενυπόθηκα δάνεια έδειξε ότι «σκαρφάλωσαν» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα στη FED, καθώς εκτιμούν ότι η σημερινή ανακοίνωσή της θα απεικονίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η FED, η οποία θα ανακοινώσει στις 2 και τέταρτο, ώρα ΗΠΑ τις οριστικές αποφάσεις της, αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%, ενώ οι διαπραγματευτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα επέλθει μείωση των επιτοκίων.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ελεύθερης Αγοράς θα επιμείνει στη θέση της ότι έπεται αύξηση των επιτοκίων και όχι μείωση.

Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, η κάμψη στην αγορά κατοικίας και η μείωση της κεφαλαιοποίησης στην αμερικανική αγορά θα αναγκάσει τους καταναλωτές να είναι περισσότεροι επιφυλακτικοί.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.