ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί και στο θέμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Τερέζα Μέι

14:09 - 23 Αυγ 2017 | Ειδήσεις
Στροφή φαίνεται πως κάνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, στο θέμα της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως φαίνεται από έγγραφο που δημοσιεύει κι επικαλείται σήμερα η Deutsche Welle, παρά τη σκληρή στάση που είχε κρατήσει στο αμφιλεγόμενο θέμα της υπαγωγής της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αρχική δέσμευση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ήταν ότι μετά το Brexit, η Βρετανία δεν θα υπάγεται στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τώρα η απόλυτη αυτή θέση δείχνει να μετριάζεται. Σύμφωνα με έγγραφο του αρμόδιου υπουργού για τις διαπραγματεύσεις, David Davis, το δικαστήριο δεν θα έχει μεν δικαιοδοσία στους νόμους που θα ψηφίζει το Βρετανικό Κοινοβούλιο αλλά για την οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ ατόμων, οργανισμών, εταιρειών ή κρατών, η Βρετανία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει το ρόλο του Δικαστηρίου.

 

Επιχειρώντας να θολώσει να νερά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Dominic Raab, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στην εκστρατεία του Leave (δηλαδή υπέρ τη αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ) είπε στο BBC πως «η κυβέρνηση θα έχει το ένα μάτι στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

 

Μάλλον μικρές οι αλλαγές σε θέματα νομολογίας

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Βρετανία αναμένεται να διατηρήσει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο περίφημο Great Repeal Act.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα αλλά όλα δείχνουν ότι και σε θέματα νομολογίας η Βρετανία θα διατηρήσει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο περίφημο Great Repeal Act δηλαδή τον σωρευτικό νόμο που πρόκειται να αντικαταστήσει νόμους και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το συμπέρασμα από την σημερινή κίνηση της κυβέρνησης όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ότι δεν πρέπει να αναμένονται τεράστιες αλλαγές και πως οι απειλές και η σκληρή στάση της Theresa May στο θέμα αυτό αποτελούν πλέον παρελθόν.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.