ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικό "καμπανάκι" για τα χαμηλά επιτόκια στο συνέδριο της Handelsblatt

17:39 - 07 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Γερμανικό "καμπανάκι" για τα χαμηλά επιτόκια στο συνέδριο της Handelsblatt
Το συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων σε βασικές αγορές όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είνα μια σημαντική πηγή ανησυχίας, σχολίασε ο Felix Hufeld, πρόεδρος της γερμανικής χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής.

Μιλώντας σε ετήσιο τραπεζικό συνέδιο που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Hufeld αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας σχετικά με τις επιδράσεις των χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες της Γερμανίας.

 

"Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος και γίνεται όλο και μεγαλύτερος στους ισολογισμούς", προειδοποίησε, αν και αναγνώρισε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει γίνει πολύ πιο σταθερό απ' ό, τι ήταν πριν από 10 χρόνια, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση.

 

"Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του κεφαλαίου έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου έχουν βελτιωθεί, οι διαδικασίες διακυβέρνησης έχουν βελτιωθεί".

 

"Αλλά ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές", πρόσθεσε. "Κανένα ρυθμιστικό σύστημα και καμία χρηματοπιστωτική αγορά στον κόσμο δεν είναι άτρωτα. Θα υπάρξουν νέες κρίσεις στο μέλλον", δήλωσε ο Hufeld, σημειώνοντας ότι η αγορά ακινήτων είναι η πιο αξιοσημείωτη αιτία για ανησυχία.

 

Τα σχόλια του Hufeld ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνα του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank (CEO) John Cryan και του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs Lloyd Blankfein.

 

Ο Cryan προειδοποίησε για το ενδεχόμενο "φούσκας" σε ορισμένες κατηγορίες asset και ο Blankfein επεσήμανε: "Όταν οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων είναι χαμηλότερες από τα μερίσματα των μετοχών, αυτό με ενοχλεί".

 

Οι ομιλητές στο συνέδριο της Handelsblatt προχώρησαν σε αυτές τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους των χαμηλών επιτοκίων την ίδια μέρα που ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη διατήρηση τους στην ευρωζώνη για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν βλέπει αρνητικές επιπτώσεις από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική και τόνισε ότι οι πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι "εξαιρετικά αντισταθμισμένες" από τα θετικά αποτελέσματα.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 17:49 - 07 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.