ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στροφή 180 μοιρών από τον Βάιντμαν;

14:51 - 08 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Στροφή 180 μοιρών από τον Βάιντμαν;
Μια απόλυτη μεταστροφή χαρακτηρίζει πλέον τις απόψεις του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διαφωνούσε έντονα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι δύο άνδρες είχαν μέχρι τώρα αρκετές στιγμές σύγκρουσης και βρίσκονταν σε "αντίπαλα" στρατόπεδα στο διάλογο σχετικά με το μέλλον του QE.

Ο Βάιντμαν, ως επικεφαλής της Bundesbank και κατευθυνόμενος από την ρητορική των Γερμανών πολιτικών ότι τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ στερούν εισόδημα από τους Γερμανούς καταθέτες, ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρος στην άποψή του υπέρ μιας πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής.

 

Ωστόσο, αυτό πλέον φαίνεται πως αλλάζει. Μιλώντας σε κοινό στο Αμβούργο, επεσήμανε βέβαια τον σκεπτικισμό του για τις μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων, αλλά στη συνέχεια χαρακτήρισε αναιμικό τον πληθωρισμό και αβέβαιο το outlook. Αναφερόμενος στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι "ως εκ τούτου, το Συμβούλιο αποφάσισε για την ώρα να περιμένει προκειμένου να αξιολογήσει με ηρεμία τη νομισματική πολιτική".

 

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στα τέλη Ιουλίου η Bundesbank "τάραξε τα νερά" στη Γερμανία και εξέπληξε τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, δημοσιεύοντας έκθεση για τα οφέλη που έχουν καρπωθεί οι χώρες της Ευρωζώνης από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, και ιδίως η Γερμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, η χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησε η ΕΚΤ ευνόησε σε υπερβολικό βαθμό τη γερμανική οικονομία, η οποία φαίνεται ότι εξοικονόμησε σε τόκους 250 δισ. ευρώ.

 

Μάλιστα, ο Βάιντμαν είχε τότε επισημάνει ότι οι Γερμανοί δεν είναι μόνον «αποταμιευτές» αλλά και «φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων», που έχουν επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.

 

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι μια τυχαία μεταστροφή και συνδέονται με τις επιδιώξεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης το 2019.

 

Η θετικότερη στάση του Βάιντμαν απέναντι στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον Ντράγκι, ειδικά από τη στιγμή που ο δεύτερος άνοιξε την Πέμπτη έστω και προκαταρκτικά τη συζήτηση για το tapering. Οι δύο ισχυροί κεντρικοί τραπεζίτες δεν φαίνεται να έχουν λόγους πια να διαφωνούν, αλλά αυτό θα φανεί πιο καθαρά μετά από τη συνάντηση της 26ης Οκτωβρίου, όταν η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει "το μεγαλύτερο μέρος" των αποφάσεων για το μέλλον του QE.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 08 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.