ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακή ΑΟΖ:Μικρό και μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα στο «οικόπεδο 11»

15:30 - 12 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Κυπριακή ΑΟΖ:Μικρό και μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα στο «οικόπεδο 11»
Ούτε στο μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια δεν φτάνει ο όγκος του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ από την γεώτρηση που πραγματοποίησε το πλοίο γεωτρύπανο West Capella για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε είναι πολύ λίγο για να καταστεί αυτόνομα εμπορεύσιμο, ωστόσο απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ευρημάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συνολικά το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό, διότι εντοπίστηκαν ανθρακικά πετρώματα και ταμιευτήρας, που προσομοιάζουν με το γιγαντιαίο κοίτασμα ΖΟΡ της Αιγύπτου, γεγονός που γεννάει κάποια αισιοδοξία στην Κυβέρνηση για τη συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης χτίστηκε πάνω στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος ΖΟΡ, γι’ αυτό και ήταν επιτυχής.

“Η σημασία του Ονησίφορου, είναι μεγάλη γιατί απέδειξε ότι το γεωλογικό μοντέλο του ΖΟΡ υπάρχει και δουλεύει και αυτό δίνει θετική προοπτική για τις δομές που έχουν εντοπιστεί και σε άλλα τεμάχια”, επισήμανε, σύμφωνα με το sigmalive.com και πρόσθεσε ότι “επιθυμούμε ανακάλυψη που να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη το συντομότερο δυνατόν, αλλά κάθε γεώτρηση μας βοηθάει να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο το δυνατόν καλύτερα”.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η κοινοπραξία, εντός 30 ημερών, θα παρουσιάσει τα λεπτομερή αποτελέσματα και θα ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία αν προτίθεται να προχωρήσει σε επαναληπτική γεώτρηση στο ίδιο τεμάχιο.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα των γεωτρήσεων, ανέφερε ότι, μετά την ανακοίνωση της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum για διπλό τρυπάνι στο τεμάχιο 10 εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2018, αναμένει τις εταιρίες των τεμαχίων 6 και 8 να ανακοινώσουν το γεωτρητικό τους πρόγραμμα και ποιο είναι το επόμενο τεμάχιο στο οποίο θα γίνει γεώτρηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.