ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Κύπρος «πουλά» (;) ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε Ρώσους ολιγάρχες

14:57 - 18 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
H Κύπρος «πουλά» (;) ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε Ρώσους ολιγάρχες
Το πρόγραμμα παροχής κυπριακού διαβατηρίου, και de facto εισόδου στον χώρο Σένγκεν, σε πλούσιους επενδυτές από τρίτες χώρες γίνεται αντικείμενο δημοσιεύματος στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel.

Πρόκειται στην ουσία για αναδημοσίευση ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, όπου αποκαλύπτεται ότι ανάμεσα σε όσους πήραν διαβατήριο είναι και άνθρωποι με υποψία τέλεσης αδικημάτων διαφθοράς. Η βρετανική εφημερίδα βασίζει τα στοιχεία σε έγγραφα που έχουν διαρρεύσει και διάβασαν συντάκτες της. «Μόνο  πέρυσι πουλήθηκαν 400 διαβατήρια με τη Λευκωσία να έχει εισπράξει από το 2013 πάνω από 4 δισ. ευρώ» γράφει αναφέροντας για πρώτη φορά ότι υπάρχει και ονομαστικός κατάλογος από δισεκατομμυριούχους αγοραστές. Μεταξύ αυτών γνωστοί επιχειρηματίες και άτομα με πολιτική επιρροή, όπως ένα πρώην μέλος της ρωσικής βουλής, ένας ιδρυτής ουκρανικής τράπεζας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιγνιδιών.

«Οι αιτούντες ελέγχονται πολύ αυστηρά» μεταφέρει ο Guardian τη θέση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών καθώς και την επισήμανση ότι το πρόγραμμα βίζας απευθύνεται σε ειλικρινείς επενδυτές που χρειάζονται μόνιμη επιχειρηματική έδρα και διαμονή στην Κύπρο. Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι εκτός από την Κύπρο κι άλλες χώρες έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επικαιρότητας για το λεγόμενο πρόγραμμα «χρυσής βίζας», όπως η Ελλάδα, η Λεττονία, η Ισπανία ή η Ουγγαρία. Η Ουγγαρία για παράδειγμα διαφημίζει το πρόγραμμα ως εισιτήριο για τη γερμανική αγορά εργασίας. Εδώ και καιρό επικριτές καταγγέλλουν το εμπόριο με τα διαβατήρια, αλλά η ΕΕ είναι με δεμένα τα χέρια καθώς το δικαίωμα  πολιτογράφησης ανήκει στις χώρες-μέλη, γράφει η DW, που αναδημοσιεύει όσα υποστηρίζει το Spiegel.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.