ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίχως τέλος το μαζούτ στις παραλίες της Αττικής

10:07 - 19 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Δίχως τέλος το μαζούτ στις παραλίες της Αττικής
Τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο από την περασμένη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου δεξαμενόπλοιο «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, ωστόσο αν και βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο παραλιακό μέτωπο. Η θάλασσα συνεχίζει να είναι μαύρη σε πολλά σημεία, κομάτια μαζούτ ξεβράζονται στις ακτές και η μυρωδιά πετρελαίου υπάρχει ακόμη.

Τα μέσα που επιχειρούν είναι πέντε απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και έξι ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα «EMSA». Επίσης, ένας πλωτός γερανός, ένα δεξαμενόπλοιο, έξι ρυμουλκά, δύο λάντζες και δύο φουσκωτά σκάφη.

Σε όλα τα σημεία, όπου έως τώρα είχε παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, επιτηρεί καθημερινά αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος και η γενική εικόνα του παραλιακόυ μετώπου της Αττικής παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, για ομαλή πορεία της απάντλησης του πετρελαίου κάνει λόγο η εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει το έργο η πλοιοκτήτρια του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Ο Όμιλος Σπανόπουλου, που έχει αναλάβει την ασφάλεια και την προστασία του ναυαγίου του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» (Ν.Π. 11769), καθώς και την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των συνεπειών απ’ αυτό, ενημερώνει για τα εξής:

Το ναυάγιο παραμένει, από το πρωί της 12/9 στεγανοποιημένο και οι όποιες αναμενόμενες μικροδιαρροές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Η απάντληση του φορτίου του πλοίου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην εκκένωση των μεγαλύτερων σε χωρητικότητα δεξαμενών. Αθροιστικά, μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί περίπου 1.500 κυβικά μέτρα φορτίου ναυτιλιακών καυσίμων.

Η συνολική κατάσταση καταγράφεται ως σημαντικά βελτιωμένη».

Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε τη Δευτέρα η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, η οποία ξεκίνησε ελέγχους στις ακτές της Αττικής και στα νερά του Σαρωνικού.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του υπουργείου στην επιστημονική αρτιότητα του Κέντρου, ενώ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλης Λυκούσης, δήλωσε ότι το κέντρο από σήμερα άρχισε επίσημα συστηματικές δειγματοληψίες και ότι οι αναλύσεις θα γίνουν με τον πιο άρτιο επιστημονικά τρόπο, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον».

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα συνεργεία του ΕΛΚΕΘΕ σάρωσαν τη Δευτέρα όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι έλαβε δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα -και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος, και στον βυθό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα και πως οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση 3-4 μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι-γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.