ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα με απώλειες για το CDU της Μέρκελ

17:09 - 23 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα με απώλειες για το CDU της Μέρκελ
Ώρα της κάλπης στη Γερμανία καθώς σε λίγες ώρες οι Γερμανοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν την νέα τους Βουλή. Τα τελευταία στοιχεία πριν ανοίξουν οι κάλπες, όπως τα καταγράφουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν νίκη της ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστανοκοινωνιστών της Άγκελα Μέρκελ αλλά το ζητούμενο είναι η σύσταση της γερμανικής Βουλής και τα κόμματα που θα σχηματίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν και αναμένεται η CDU/CSU να κερδίσει δεν αναμένεται να μπορέσει να φτάσει στην αυτοδυναμία και το  μεγάλο ερώτημα είναι με ποια κόμματα η κ. Μέρκελ επιθυμεί να κυβερνήσει και πόσο ανοιχτό συνασπισμό θα δεχθεί λαμβάνοντας υπ' όψιν τις δυσκολίες τις οποίες η Γερμανία ως κινητήρια δύναμη της Ευρώπης θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύει η Bild, η CDU/CSU μένει σταθερή στα ποσοστά της και αναμένεται να συγκεντρώσει το 36%, το SPD υποχωρεί ακόμη περισσότερο στο 22%, το AfD ανεβαίνει μια μονάδα στο 11%, το Die Linke 9,5%, οι Φιλελεύθεροι 9,5%, Πράσινοι 7%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Washington Post αν και η κυβέρνηση Μέρκελ είχε θετικό αντίκτυπο παγκοσμίως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα εντός της Γερμνίας καθώς αν και εκτιμάται πως η Α. Μέρκελ θα επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να χάσει περίπου 5% των ψήφων.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα νέο πολιτικό χάρτη στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας καθώς για πρώτη φορά το AfD θa μπει στη γερμανική Βουλή, αν και δεν πρόκειται να αποτελέσει δραματικό πρόβλημα για την νέα κυβέρνηση της Α. Μέρκελ.

Πολιτικός αναλυτής Bild

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντικό στέλεχος της Bild Nikolaus Blome σε δηλώσεις του στο protothema.gr  εκτιμά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού.

Αναλύοντας τις μέχρι στιγμής τάσεις, αναφέρει πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος για την κυρία Μέρκελ.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιμετωπίζουν μια μαζική υποχώρηση και για το λόγο αυτό δεν τους αρέσει η ιδέα ενός νέου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι Φιλελεύθεροι και το Πράσινο Κόμμα θα κινηθούν για τη δημιουργία κυβέρνησης με την Άνγκελα Μέρκελ. Όμως δεν θα έχουν την πλειοψηφία, άρα μπορεί να υπάρξει μόνο τριπλή κυβέρνηση με ηγέτιδα δύναμη το CDU. Μην ξεχνάτε όμως πως Πράσινοι και Φιλελεύθεροι μισούν ο ένας τον άλλο. Πάντως στο τέλος της ημέρας, η Καγκελάριος Μέρκελ ενδεχομένως να μην έχει πλειοψηφία στη νέα Bundestag».

Επίσης σημειώνει ο κ. Blome πως «μπορεί η ρητορική προεκλογικά για την Ελλάδα να ήταν και να είναι σκληρή. Όσο όμως η Μέρκελ θα παραμείνει στην Καγκελαρία, δεν θα υπάρξει Grexit». 

Αναλύοντας τις μέχρι στιγμής τάσεις και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία, ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας που λατρεύει να μισεί τη χώρα μας και κορυφαία μορφή της γερμανικής δημοσιογραφίας, αναφέρει πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος για την κυρία Μέρκελ. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 23 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.