ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαβωμένη Μέρκελ, καταποντισμός SPD-Σοκ το 13,5% της ακροδεξιάς-Η επόμενη μέρα

20:50 - 24 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Άνετη, αλλά με σοβαρές απώλειες, νίκη του CDU της Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν τα exit polls στη Γερμανία. Ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση σημαδεύεται από το ποσοστό του ακροδεξιού AfD που μπαίνει στη Βουλή ως τρίτο κόμμα με ποσοστό 13,4%. Ιστορικό χαμηλό, με 20,2% για το SPD. Τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Αναλυτικά το πρώτο exit poll:

CDU 32,7%, SPD 20,2%, Linke 9% AfD 13,4% Πράσινοι 9,4%, Φιλελεύθεροι 10,5%

new exit poll germania 708

Η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί ασφαλώς να πανηγυρίζει, καθώς οδεύει για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία, ωστόσο, το ηχηρό αποτέλεσμα του ακροδεξιού AfD προκαλεί πολιτικό σεισμό στη Γερμανία.

Πονοκέφαλο αποτελεί επίσης η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και με ποια κόμματα θα επιλέξει να συνεργαστεί η κα. Μέρκελ.

Η μία επιλογή που είχε η Άνγκελα Μέρκελ, αυτή του Μεγάλου Συνασπισμού... κάηκε νωρίς, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε πως το SPD έχει ήδη αποφασίσει πως μετά το χαμηλό ποσοστό που εξασφάλισε, δεν πρόκειται να συνεργαστεί ξανά με το CDU και θα πορευθεί αυτόνομα, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης των exit poll, από το SPD δηλώνουν πως δεν πρόκειται να ξανασυνεργαστούν με την Άνγκελα Μέρκελ και πως θα επιλέξουν να είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο είπε και ο Μάρτιν Σουλτς, γεγονός που ασφαλώς έχει και θετική ανάγνωση καθώς με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται να πάρει το ακροδεξιό AfD το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σενάριο... Τζαμάικα

Συνεπώς, εφόσον οι Σοσιαλιστές αρνούνται νέα συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ, το μόνο εφικτό και ρεαλιστικό σενάριο για την επόμενη μέρα στη Γερμανία είναι το CDU να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Πρόκειται για το Σενάριο Τζαμάικα, που προκύπτει από τα χρώματα των τριών κομμάτων που πιθανόν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση. Το μαύρο CDU, το πράσινο των Πράσινων και το κίτρινο των Φιλελεύθερων. Τα χρώματα αυτά έχει η σημαία της Τζαμάικα.

Οι Φιλελεύθεροι, πάντως, λίγη μόνο ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσαν πρόθυμοι να συμπράξουν με την Άνγκελα Μέρκελ και να συγκυβερνήσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:51 - 24 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.