ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανική... Τζαμάικα-Το 4Χ4 (Μέρκελ), ο loser (Σουλτς) και ο εφιάλτης(AfD)

07:45 - 25 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Γερμανική... Τζαμάικα-Το 4Χ4 (Μέρκελ), ο loser (Σουλτς) και ο εφιάλτης(AfD)
Το σοκ της εισόδου του ακροδεξιού AfD στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς στην Άνγκελα Μέρκελ, που πάντως, αν και… λαβωμένη οδεύει προς την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία. Το θέμα είναι με ποιους συμμάχους. Για την ώρα το σενάριο "Τζαμάικα" είναι το μόνο που παίζει για την επόμενη μέρα.

Μέρκελ 4Χ4

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από το CDU και την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν, όπως και να έχει η νικήτρια της εκλογικής βραδιάς. Ασφαλώς, το κόμμα της υπέστη πλήγμα, με το 32,7% να αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) από το 1949 μέχρι σήμερα.

Η κα. Μέρκελ, πήρε, πάντως, όπως και η ίδια τόνισε, το χρίσμα από τον γερμανικό λαό, να παραμείνει στην Καγκελαρία. Είναι ένα ακόμα κερδισμένο στοίχημα για τη Γερμανίδα πολιτικό, που ετοιμάζεται για την τέταρτη θητεία της.

Μία θητεία, που όπως και η ίδια τόνισε, λίγη ώρα μετά τη νίκη της, είναι καθοριστική για το μέλλον της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Παράλληλα, η Μέρκελ καλείται να απολογηθεί στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της, που την κατακρίνει πως ακολούθησε λάθος πολιτική στο προσφυγικό, γεγονός που οδήγησε στην είσοδο του AfD στη Βουλή.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεκίνησε άμεσα την αυτοκριτική της, μίλησε για αλλαγή πλεύσης στο προσφυγικό, με στόχο να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τη Χριστιανική Ένωση και ψήφισαν τους ακροδεξιούς.

SPD: Ο μεγάλος χαμένος     

Η Μέρκελ καλείται τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση, με άλλους… συμμάχους από την προηγούμενη θητεία της. Ο καταποντισμός του SPD στο 20%, το οδηγεί εκ των πραγμάτων εκτός Μεγάλου Συνασπισμού. Ο Μάρτιν Σουλτς το είπε ξεκάθαρα αμέσως μετά την ήττα του πως το κόμμα έχει αποφασίσει να μη συγκυβερνήσει ξανά με το CDU και προτιμά πια το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μαζέψει τα κομμάτια του.

Ο Μάρτιν Σουλτς, μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον, παραμένει στην προεδρία του κόμματος, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν ζυμώσεις στο χώρο των Σοσιαλδημοκρατών, που πραγματικά καταποντίστηκαν στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση.

Το… μπαμ του AfD

Ακριβώς το αντίθετο συνέβη με το AfD, που θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, γεγονός που προκαλεί πολιτικό σεισμό στη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ξενοφοβική ακροδεξιά μπαίνει στη γερμανική Βουλή, για πρώτη φορά μετά το 1945 και πλέον αποκτά θεσμικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Γερμανίας.

Με σημαία το προσφυγικό και την είσοδο μεταναστών στη Γερμανία, το AfD «Εναλλακτική για τη Γερμανία» επί της ουσίας… τορπίλισε το CSU και έκλεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του, για να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση. Αν μάλιστα, παρέμενε ο Μεγάλος Συνασπισμός, η ακροδεξιά θα γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση στη Γερμανία!

Η κυβερνητική… Τζαμάικα

Είναι βέβαιο πάντως πως η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τις ακραίες φωνές του AfD. Ποια θα είναι όμως, αυτή η κυβέρνηση; Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και φυσικά με δεδομένη την άρνηση του SPD να παραμείνει στον Μεγάλο Συνασπισμό, το σενάριο για την επόμενη μέρα είναι ένα. Αυτό της κυβερνητικής… Τζαμάικα.

Πρόκειται για τη συνεργασία του CDU με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, με το όνομα Τζαμάικα να προκύπτει ασφαλώς από τα χρώματα των τριών κομμάτων. Το μαύρο CDU, το πράσινο των Πράσινων και το κίτρινο των Φιλελεύθερων. Τα χρώματα αυτά έχει η σημαία της Τζαμάικα.

Οι Φιλελεύθεροι δήλωσαν εξ αρχής πρόθυμοι να βρεθούν στη νέα κυβέρνηση, αλλά φυσικά πρέπει να δούμε και τι θα ζητήσουν ως… αντάλλαγμα από την Άνγκελα Μέρκελ για να τη στηρίξουν.

Όσο για τους Πράσινους δεν είναι αρνητικοί, αλλά είναι λιγότερο ενθουσιώδεις. Σε μία πρώτη αντίδραση, εκπρόσωπός τους τόνισε πως θα αναζητήσουν κοινό έδαφος και εφόσον ορισμένες βασικές θέσεις τους γίνουν αποδεκτές, τότε θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κα. Μέρκελ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 07:51 - 25 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.