ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ιδανικός» ο Σόιμπλε για την προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου

09:35 - 27 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Ιδανικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Bundestag φαίνεται να θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόσο από στελέχη του κόμματός του όσο και των συμμάχων του, με φόντο την είσοδο του AfD στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο Σόιμπλε, μετά τις Γερμανικές εκλογές της Κυριακής, δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και να προεδρεύσει του γερμανικού κοινοβουλίου.

 «Οι πρόεδροι της Bundestag είναι πάντα ιδιαίτερες προσωπικότητες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα» δήλωσε την Τρίτη σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Το επόμενο νομοθετικό σώμα «θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα» λόγω της εισόδου στο γερμανικό κοινοβούλιο του AfD και θα απαιτηθεί για την προεδρία του σώματος ένα πρόσωπο με «πολύ μεγάλη εμπειρία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ένα στέλεχος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Άγγελας Μέρκελ είπε ότι εάν ο Σόιμπλε αναλάβει την θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, αυτό θα είναι «πολύ σημαντικό, λόγω του AfD και του κλίματος εντός του κοινοβουλίου».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, στέλεχος, όπως άλλωστε και ο Σόιμπλε, του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών CDU.

«Εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε συμφωνούν, θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Bundestag», σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.

Η ίδια εξάλλου η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, εμφανίζεται διατεθειμένη να πείσει προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών να παραχωρήσει τα ηνία του υπουργείου του και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο CDU.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, σε πολιτικό επίπεδο, η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε ηλικία 75 ετών μετρά ήδη 8 χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας του, θα διευκόλυνε την Άγγελα Μέρκελ καθώς θα βοηθούσε στην επίτευξη του στόχου σχηματισμού μιας πλειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού, την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος βγήκε αποδυναμωμένη από τις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, με τους οποίους θα πρέπει να συμμαχήσει μετά τις πολύ απογοητευτικές επιδόσεις του κόμματός της, δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών στην επόμενη κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι η αποχώρηση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε από το νευραλγικό αυτό υπουργείο θα αποτελούσε μια τομή στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και στην Ευρώπη.

Η Bundestag πρέπει να συγκληθεί έως την 24η Οκτωβρίου και ένας νέος πρόεδρος του σώματος πρέπει να έχει επιλεχθεί έως τότε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:53 - 27 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.