ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Στο δρόμο είναι... κι έρχεται!

12:05 - 29 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Στο δρόμο είναι... κι έρχεται!
Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, θα κληθεί την προσεχή Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, να δώσει, δια της ψήφου της, το πράσινο φως στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία θα διερευνά και θα διώκει την απάτη κατά της ΕΕ και την κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με στόχο την καλύτερη προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων.

Το εγχείρημα, για την δημιουργία μίας Ενιαίας Εισαγγελικής Αρχής στην ΕΕ (EPPO), που θα είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, δίωξη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη εκείνων που διαπράττουν αδικήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, ιδιαιτέρως φιλόδοξο μιας και επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνούν και να διώκουν την απάτη  εις βάρος της ΕΕ, χωρίς να έχουν διασυνοριακές αρμοδιότητες.

Τονίζεται, όμως, ότι από το 2014, οι ευρωβουλευτές έχουν υιοθετήσει άπειρα ψηφίσματα, με τα οποία ζητούσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τόνιζαν τη σημασία της διασφάλισης της ανεξαρτησίας των εισαγγελέων της αλλά, όπως προκύπτει, χρειάσθηκε να περάσουν …δεκατρία χρόνια (13), για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συσταθεί μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας 20 κρατών μελών: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία. Στη συνεργασία μπορούν να ενταχθούν ανά πάσα στιγμή και άλλα κράτη μέλη.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι στο Λουξεμβούργο, αλλά κάθε κράτος μέλος θα διορίσει τουλάχιστον έναν εντεταλμένο εισαγγελέα που θα βρίσκεται στο κράτος μέλος.

Ο κατάλογος των αδικημάτων που θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον, προκειμένου να συμπεριλάβει και άλλα εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία.

Μετά την έγκριση του ΕΚ, θα ακολουθήσει και η επίσημη έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο.

Κι’ επειδή το «καλό πράγμα αργεί να γίνει», η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αρχίσει τις εργασίες τις τουλάχιστον τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος του εν λόγω κανονισμού.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 29 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.