ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτές τάσεις στη Wall - Kέρδη σε Ευρώπη

17:26 - 23 Μαρ 2007 | Ειδήσεις
Ωθηση στη Wall έδωσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς προσυνεδριακά ήταν έκδηλη η ανησυχία μεγάλης μερίδας επενδυτών και αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αρνητικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 3,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 2,5%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 6,69 εκατ. από 6,44 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Η εν λόγω ανακοίνωση λειτούργησε ανακουφιστικά εν μέσω ανησυχιών ότι σημειώνεται επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το κλίμα στη Wall κινείται παράλληλα στο «ρυθμό» των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, ενώ αρνητικό αντίκτυπο είχε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Nikeγια το γ΄ τρίμηνο, τα οποία απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,30% στις 12.498,23 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,12% στις 2.452,40 μονάδες. Σε θετικό έδαφος και ο S &P, ο οποίος σημειώνει άνοδο 0,17% στις 1.436,99 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες, ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 3,4%, ενώ πλησίασε σε επίπεδα ρεκόρ από το Μάιο του 2003.

Παρόμοια, ο Dow έχει ενισχυθεί κατά 2,9%, ενώ ο Nasdaq έχει «σκαρφαλώσει» 3,3% την τρέχουσα εβδομάδα.

Εντονη κινητικότητα καταγράφει και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Daimler Chrysler να βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πώληση της μονάδας της Chrysler, η General Motors, η οποία συμφώνησε για την εξαγορά της Sanyo Electric Credit, καθώς και Rival Ford Motor, η οποία σημειώνει άνοδο κατά 9 λεπτά στα 8,17 δολάρια.

Κέρδη  και στην  Ευρώπη

Σε τροχιά ανόδου κινούνται αυτή την ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Νωρίτερα, στο ανοιγμα των συνεδριάσεων, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραφαν οριακές απώλειες, καθώς το αργό διαπραγματεύθηκε στα υψηλά δύο εβδομάδων, εντείνοντας την ανησυχία ότι θα αυξηθούν τα κόστη καυσίμων, εξέλιξη η οποία θα αποτελέσει πλήγμα για τις αεροπορικές εταιρείες και τον κλάδο χημικών.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,27% στις 6,335.20 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο Cac 40 σημειώνει άνοδο 0,50% στις 5,626.34 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Dax καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,35% στις 6,881.06 μονάδες.

Ράλι καταγράφει ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με πρωταγωνίστριες τη Fiat, η οποία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αγοράσει ιδίες μετοχές ύψους 1,4 δισ. ευρώ, την Daimler Chrysler, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πώληση της μονάδας της Chrysler, αλλά και η Valeo, εν μέσω φημών ότι δέχθηκε πρόταση εξαγοράς από άγνωστο fund επενδυτών.

Κέρδη καταγράφει και η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, μετά την δημοσίευση στη Wall Street Journal ότι η Citigroup ενδέχεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή της. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Citigroup θα επιδιώξει επιθετική εξαγορά της ολλανδικής τράπεζας με στόχο να «μπλοκάρει» το μεγαλύτερο deal που έχει γίνει ποτέ στον κλάδο μεταξύ της Barclays και της ABN Amro.

Σε θετικό έδαφος και η Monte dei Paschi di Siena SpA, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και ο ασφαλιστικός όμιλος Axa SA.

Αντιθέτως, απώλειες καταγράφει η SAP, μετά την μήνυση που υπέβαλε η Oracle, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία software, η Enel SpA, ενώ άνοδο σημειώνει η Acciona, η ισπανική κατασκευαστική, η οποία σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία κοινής ωφελείας είναι σε στάδιο συζητήσεων για κατάθεση προσφοράς με στόχο την εξαγορά της Endesa.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.