ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εικόνες ντροπής στην Καταλονία: 460 τραυματίες από πλαστικές σφαίρες (φωτό-βίντεο)

19:19 - 01 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Εικόνες ντροπής στην Καταλονία: 460 τραυματίες από πλαστικές σφαίρες (φωτό-βίντεο)
Βίαια επεισόδια εκτυλίσσονται έξω από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία, από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 460, σύμφωνα με δηλώσεις και της Δημάρχου Βαρκελώνης, είναι μέχρι στιγμής οι τραυματίες στη Βαρκελώνη, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς ωστόσο οι εικόνες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο σοκ προκαλούν για την πρωτοφανή αυτή επίθεση.

Image on Reporter.gr

Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ramón Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

Η Δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας, κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να φροντίσει ώστε οι αστυνομικοί να σταματήσουν να χτυπούν ανυπεράσπιστους πολίτες.

Η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

 


Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί επιχείρησαν να ψηφίσουν σ' ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

Από πολύ νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί, πριν καλά-καλά ανοίξουν οι κάλπες, έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στους ψηφοφόρους που από αργά το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα σχηματίζοντας ουρές.

 

 

Οι εικόνες που κυκλοφορούν δείχνουν αστυνομικούς να έχουν πάρει σηκωτή μια ηλικιωμένη γυναίκα ενώ άλλες δείχνουν αιμόφυρτους ανθρώπους.

Παράλληλα Καταλανοί καταγγέλλουν ότι η αστυνομία κάνει σε πολλές περιπτώσεις και χρήση πλαστικών σφαιρών.

 

 

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί αδικαιολόγητη χρήση βίας, ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

 

 

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανότητες αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας βραχυπρόθεσμα, ακόμη και μετά από ένα συντριπτικό αποτέλεσμα στην κάλπη είναι πάρα πολύ μικρές.

 

 

Και τούτο, διότι στα μάτια της ισπανικής κυβέρνησης, της διεθνούς κοινότητας και της δικαστικής εξουσίας το δημοψήφισμα παράμενει χωρίς νομική βάση.

Ενα σενάριο θα ήταν η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μαδρίτη θα μπορούσε να απαντήσει με την κατάληψη της διοίκησης της περιοχής δια της βίας χρησιμοποιώντας το μυστηριώδες άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Όπως είναι προφανές κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σωρεία αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας, και η κυβέρνηση Ραχόι θα βρισκόταν σε αχαρτογράφητα νερά.

 

 

Ενα άλλο σενάριο, πιο μετριοπαθές είναι η καταλανική κυβέρηση να καλέσε περιφερειακές εκλογές για να διατηρήσει το ζήτημα ανοιχτό.

Είναι πάντως σαφές ότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή τους.

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.