ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταλονία: Ολοκληρώθηκε το «ματωμένο δημοψήφισμα»-Εκατοντάδες τραυματίες

22:06 - 01 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Καταλονία: Ολοκληρώθηκε το «ματωμένο δημοψήφισμα»-Εκατοντάδες τραυματίες
Οι κάλπες έκλεισαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και οι Καταλανοί έχουν ξεκινήσει την καταμέτρηση της ψήφου και πανηγυρίζουν.

Είναι άγνωστο πότε θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα αλλά αυτό το δημοψήφισμα θα μείνει στην ιστορία για τις σκηνές ωμές βίας που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Περισσότεροι από 700 είναι μέχρι στιγμής οι τραυματίες στη Βαρκελώνη σύμφωνα με τις Καταλανικές αρχές ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των ψηφοφόρων που έσπευσαν απ΄το πρωί να ψηφίσουν για το αν επιθυμούν ή όχι η Καταλονία να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης καλεί τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις αστυνομικοί ακόμη και με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε εκλογικά τμήματα, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας δεν δίστασαν να κάνουν και χρήση πλαστικών σφαιρών.

 Εικόνες ντροπής στην Καταλονία: 460 τραυματίες από πλαστικές σφαίρες (φωτό-βίντεο)
Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες να αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.
Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση να αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

violence3 Το ματωμένο δημοψήφισμα της Καταλωνίας - Πάνω από 700 άτομα χτυπήθηκαν από την αστυνομία

«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα τσάντες, πορτοφόλια… Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο. Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό».

Τα ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι από πλαστική σφαίρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Επίσης, το υπουργείο των Εσωτερικών της Ισπανίας, γνωστοποίησε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του απαγορευμένου από την Μαδρίτη, δημοψηφίσματος. Παράλληλα, το υπουργείο δημοσιοποίησε βίντεο “κουκουλοφόρων” που πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Ραχόι: «Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στην Καταλονία»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, υποστήριξε ότι «δεν έγινε σήμερα κανένα δημοψήφισμα στην Καταλονία».

«Η Μαδρίτη θα λογοδοτήσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη βία»

Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 465 ανθρώπων στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφέρειας.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Image

Ο Τουρούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Την ώρα που η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιούσε γκλομπ και πυροβολούσε με σφαίρες από καουτσούκ πλήθη ανθρώπων που επιχειρούσαν να ψηφίσουν σήμερα στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, η αστυνομική δύναμη της ίδιας της περιφέρειας επιφύλαξε σε πολλούς ψηφοφόρους πολύ ηπιότερη υποδοχή.

Από την άλλη πλευρά η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.

violence2 Το ματωμένο δημοψήφισμα της Καταλωνίας - Πάνω από 700 άτομα χτυπήθηκαν από την αστυνομία

Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.

Το δικαστήριο ζήτησε από την περιφερειακή αστυνομία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσφυγές.

 

 

 

 

 

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εξελίξεις:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:00 - 02 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.