ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασιλιάς Ισπανίας: Το δημοψήφισμα της Καταλονίας είναι παράνομο

09:24 - 04 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Βασιλιάς Ισπανίας: Το δημοψήφισμα της Καταλονίας είναι παράνομο
O βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ΄ κατήγγειλε την Τρίτη την καταλανική κυβέρνηση ότι «προσπάθησε να θέσει τέρμα στην ενότητα της Ισπανίας», κατηγορώντας παράλληλα τους διαδηλωτές ότι «απέρριψαν τις αρχές δημοκρατίας που διέπουν το έθνος».

Οι περισσότεροι στην Ισπανία αναμένουν σήμερα ότι θα υπάρξει επέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία, μία ημέρα αφού ο βασιλιάς τόνισε στο διάγγελμά του ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή αυτή και ότι οι ηγέτες της οποίας έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να «ανακηρύξουν παρανόμως την ανεξαρτησία» της.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωναν εναντίον της αστυνομικής βίας της Κυριακής, όταν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπάθησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση την οποία είχε απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη.

Ο μονάρχης της Ισπανίας, που μέχρι τώρα ήταν πολύ μετρημένος στις τοποθετήσεις του για τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, κατηγόρησε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα (...) και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας.

Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ο βασιλιάς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αντέδρασε την ομιλία του μονάρχη, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, πάντως επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δεν είχε αποκλείσει, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Αλλά αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, θα μπορεί να προκηρυχθεί εντός 48 ωρών μονομερώς η ανεξαρτησία της περιοχής από το τοπικό κοινοβούλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.