ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβουλή: Στο «μικροσκόπιο» απάτες και φοροδιαφυγή στο ποδόσφαιρο!

12:22 - 09 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Ευρωβουλή: Στο «μικροσκόπιο» απάτες και φοροδιαφυγή στο ποδόσφαιρο!
Μέχρι το τέλος του 2017, πρόκειται να τεθεί για έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, έκθεση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής που έχει συσταθεί, για τις απάτες και την φοροδιαφυγή στον δημοφιλή χώρο του ποδοσφαίρου.

Για «ευνόητους» λόγους το γεγονός δεν έλαβε ευρεία δημοσιότητα, όπως δεν έλαβε δημοσιότητα και το περιεχόμενο της συζήτησης-ακρόασης, που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, ανάμεσα στους ευρωβουλευτές αυτής της επιτροπής και σε δημοσιογράφους του Football Leaks, που είναι μια ιστοσελίδα η οποία αποκαλύπτει στοιχεία για την ποδοσφαιρική βιομηχανία.

Το 2016 η συνεργασία που είχε η Football Leaks, με τη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel και με το δημοσιογραφικό πρόγραμμα European Investigative Collaborations (EIC), είχε ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη σειράς ειδήσεων που αφορούσαν σκοτεινές ιστορίες φοροδιαφυγής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.

Από την όλη διαδικασία της ακρόασης στην Ευρωβουλή, ωστόσο, προέκυψε το τι θα περιλαμβάνει αυτή η έκθεση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, για τις απάτες και τη φοροδιαφυγή στο ποδόσφαιρο και προϊδεάζει ότι, το Ευρωκοινοβούλιο θ’ αναλάβει τον «άχαρο» ρόλο να αποκαλύψει τον χορό των «μαύρων» δις ευρώ που διακινούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου.

«Τα ποσά που υπάρχουν στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, είναι τεράστια και υπάρχουν τρόποι για να αποφεύγεις τη φορολόγηση», είπε ο εισηγητής της ειδικής εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ Τσέχος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Petr Ježek.

Ο δημοσιογράφος Merijn Rengers από την ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad έδωσε στους ευρωβουλευτές μια γενική εικόνα των βασικών ευρημάτων που ανακάλυψε το European Investigative Collaborations (EIC).

Εξήγησε ότι όταν τέθηκαν ερωτήματα σε εκπροσώπους του ποδοσφαίρου, εκείνοι απάντησαν ότι μπορεί να φαίνεται περίεργο από έξω αλλά " αυτό είναι ποδόσφαιρο, για εμάς έτσι γίνεται, έτσι χτίσαμε όλη την επαγγελματική μας σταδιοδρομία".

«Ανακαλύψαμε ότι οι μεγαλύτεροι σύλλογοι, οι σημαντικότεροι παίκτες, οι μεγαλύτεροι μάνατζερ, λίγο πολύ όλοι χρησιμοποιούν φορολογικές δομές που απομακρύνουν το χρήμα μακριά από τις φορολογικές αρχές. Είναι επιδημία», είπε ο Rengers.

«Δεν είναι μόνο τα τεράστια ποσά, είναι και ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που συμμετέχουν στα δίκτυα που μεταφέρουν τα χρήματα στους φορολογικούς παραδείσους» είπε ο Ισπανός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Juan Fernando López Aguilar .

Η Kimberly Morris, από την πλατφόρμα καταγραφής των μεταγραφών της FIFA, περιέγραψε τον τρόπο παρακολούθησης των μεταγραφών των παικτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο νομικός σύμβουλος της UEFA, Julien Zylberstein, εξήγησε, μεταξύ άλλων, τα πλεονεκτήματα του κανόνα περί δίκαιου παιχνιδιού που εισήχθη το 2010. Ο Gregor Reiter παρουσίασε το έργο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μάνατζερ Ποδοσφαίρου.

Αν μη τι άλλο η έκθεση θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, για φιλάθλους, παράγοντες και εμπλεκόμενους με τον «Βασιλιά των Σπόρ»!

 

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.