ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, «πέφτει» η μέση αξία

18:20 - 09 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Αυξάνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, «πέφτει» η μέση αξία
Θα ξεπεράσουν τα 726 δισεκατομμύρια οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι το 2020, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα των Capgemini και BNP Paribas. Οι ανέπαφες κάρτες θεωρούνται πια η «νέα συνήθεια».

Η μελέτη που δημοσίευσαν ο κολοσσός στη συμβουλευτική, Capgemini, και η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, αποκάλυψε πως οι αναδυόμενες αγορές οδηγούν την ανοδική τάση. Παράλληλα προβλέπει πως τεχνολογικές καινοτομίες όπως τα συνδεδεμένα σπίτια, οι ανέπαφες τραπεζικές κάρτες, τα wearables και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), όλα θα είναι κινητήριες δυνάμεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο μέλλον.

«Οι πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν αυξηθεί σε όγκο λόγω της αύξησης της υιοθέτησης υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών σε όλα τα τμήματα της αγοράς», επεσήμανε ο Christophe Vergne της Capgemini. «Περιέργως, παρότι ο αριθμός των συναλλαγών συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, η μέση αξία σε δολάριο ανά συναλλαγή έχει υποχωρήσει ελαφρώς, καθώς το ψηφιακό παγιώνει τον εαυτό του ως αναπτυσσόμενο αντίπαλο των μετρητών στις πληρωμές χαμηλού κόστους», πρόσθεσε.

Βάσει ανάλυσης των τάσεων πληρωμών στη διάρκεια των ετών 2014-2015, η μελέτη αποκαλύπτει πως οι χρεωστικές κάρτες αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο κομμάτι των πληρωμών χωρίς μετρητά, στο 46,7%, ενώ οι πιστωτικές κάρτες ακολουθούν με 19,5%, μεταδίδει το CNBC. Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά ενισχύθηκαν αυτή την περίοδο κατά 11,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ανέπαφες κάρτες θεωρούνται πια η «νέα συνήθεια», ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δείχνουν τα ευρήματα. Στη Γαλλία, η κυκλοφορία ανέπαφων Visa διπλασιάστηκε σε 40 εκατομμύρια το 2015, από 20,3 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Η Βρετανία ήταν η μεγαλύτερη αγορά για ανέπαφες πληρωμές στην Ευρώπη, με τις κάρτες σε κυκλοφορία να ανέρχονται σε 106,9 εκατ. το 2015.

Πάντως τα μετρητά παραμένουν το κύριο μέσο πληρωμής, ιδιαίτερα για συναλλαγές χαμηλής αξίας. «Παρότι οι ψηφιακές πληρωμές κινούνται ανοδικά, οι αναφορές στο θάνατο των μετρητών είναι μάλλον υπερβολικές», επεσήμανε ο Vergne. Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις όπου ένα ή περισσότερα πλεονεκτήματα των μετρητών -ταχύτητα συναλλαγών, καθολική αποδοχή, ανωνυμία, απουσία καταγραφής και εξόδων- δεν τα έχουν ακόμα οι ψηφιακές πληρωμές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.