ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πουτζεμόν: Χρειάζεται περαιτέρω διάλογος- Μη βιώσιμη η σχέση Μαδρίτης-Βαρκελώνης

20:42 - 10 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Πουτζεμόν: Χρειάζεται περαιτέρω διάλογος- Μη βιώσιμη η σχέση Μαδρίτης-Βαρκελώνης
Στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) και όχι στις 19.00 ξεκίνησε τελικά την κρίσιμη ομιλία του για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της Περιφέρειας, Κάρλες Πουτζεμόν, μετά από αναβολή που ζήτησε νωρίτερα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Πουτζεμόν τόνισε ότι η Ισπανία και η Καταλονία ζουν ιστορικές στιγμές και ξεκαθάρισε ότι η πρόθεσή του σήμερα δεν είναι να προκαλέσει ή να προσβάλλει κανέναν αλλά να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Οι συνέπειες του δημοψηφίσματος ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας. Δεν πρόκειται για μια εσωτερική σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καταλανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Δεν θέλουμε να συμβάλουμε στι βία, το αντίθετο. Θέλω να μιλήσω στο λαό, στους πολίτες που βγήκαν στον δρόμο για την ανεξαρτησία και εκείνους που διαδήλωσαν υπέρ της ενωμένης Ισπανίας. Έχουμε διαφωνίες αλλά πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη με εμάς, χρειάζεται διάλογος».

Στη συνέχεια, ο Πουτζεμόν δήλωσε ότι η σημερινή του ομιλία δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής του απόφασης ή των στελεχών του κόμματός του, αλλά αποτελεί άμεση απόρροια του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα υπό «συνθήκες ακραίας βίας». Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του και αγωνίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους ώστε να ολοκληρωθεί παρά τις δυσκολίες και τα περιστατικά βίας από την εθνική αστυνομία.

«Στόχος τους ήταν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον αποτρέψουν να ψηφίσει, ωστόσο δεν τα κατάφεραν αφού δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Καταλανός πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια έκανε μια μακροσκελή ιστορική αναδρομή, παραθέτοντας τους λόγους που η περιφέρεια διεκδικεί την ανεξαρτησία της και γιατί επέλεξε να το κάνει παρά την απαγόρευση του Ραχόι.

Εικασίες για την αναβολή

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Πουτζεμόν ζήτησε την αναβολή εξαιτίας επαφών της τελευταίας στιγμής «που αποσκοπούν στη διεθνή μεσολάβηση». «Μια προσπάθεια μεσολάβησης βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ στα διεθνή μέσα οι εικασίες «δίνουν και παίρνουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, παρότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ παραμένει ότι η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι «εσωτερικό θέμα» της Ισπανίας, τις τελευταίες ώρες ο Πουτζεμόν είχε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πιθανός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Πουτζεμόν ζήτησε την αναβολή επειδή ο κυβερνητικός εταίρος του, το αριστερό κόμμα CUP, δεν ήταν ευχαριστημένο με το κείμενο της ομιλίας του.

H καταλανική αστυνομία έχει αποκλείσει εδώ και ώρες το πάρκο μπροστά από το περιφερειακό κοινοβούλιο, όπου πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία ο Καταλανός πρόεδρος, διακηρύσσοντας πιθανώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η ισπανική αστυνομία είναι έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον Πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν, αν διακηρύξει ανεξαρτησία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα εξοικειωμένα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ενώ η τελική απόφαση για το αν θα δράσει ή όχι η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ληφθεί, η εθνική αστυνομική δύναμη έχει δώσει εντολή να αναπτυχθούν δυνάμεις στην Καταλονία, με την προοπτική να συμμετάσχουν σε μια επιδρομή εάν η καταλανική αστυνομία προσπαθήσει να προστατέψει τον Πουτζεμόν, ανέφερε μία εκ των πηγών του πρακτορείου.

Ο πρόεδρος Πουτζεμόν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη φράση «δήλωση ανεξαρτησίας», αλλά πιθανότατα η δήλωσή του θα είναι επιφυλακτική ή εντός ορίων κατά κάποιο τρόπο, σύμφωνα με άλλη πηγή.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:47 - 10 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.