ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πουτζντεμόν: Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ο διάλογος με Ραχόι

09:30 - 16 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Πουτζντεμόν: Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ο διάλογος με Ραχόι
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο διάλογος μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας, σύμφωνα με όσα ζητά ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, με επιστολή που απέστειλε στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πουντζεμόν πρότεινε να συναντηθούν οι δυο άνδρες όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να συζητήσουν την κατάσταση στην Καταλονία.

Ο κ. Πουτζντεμόν, στην επιστολή του, πάντως, δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το αν η Καταλονία κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία.

«Η προσφορά μας για διάλογο είναι ειλικρινής παρά τα όσα έχουν συμβεί», γράφει στην επιστολή του ο ηγέτης της Καταλονίας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας είχε δώσει διορία στον Πουτζντεμόν μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί (τοπική ώρα)  να αποσαφηνίσει τη θέση του. Σύμφωνα με το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Μαδρίτη, αν ο Καταλανός ηγέτης επιβεβαίωνε ότι κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, τότε θα έχει τρεις ημέρες (μέχρι την Πέμπτη) για να αναθεωρήσει τη θέση του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το αρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωνε ότι «η απάντηση από τον πρόεδρο της Καταλονίας θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις, τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνοντας πως θα συνεχίσει να ενεργεί με «προσεκτικό και υπεύθυνο» τρόπο.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προέχει προτού ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος, αν και το Σύνταγμα δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να δοθεί η απάντηση.

Σημειώνεται πως το άρθρο αυτό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Ραχόι να αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και να κηρύξει βουλευτικές εκλογές, δεν έχει ενεργοποιηθεί από την έγκριση του Συντάγματος του 1978 μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 16 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.