ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Οι επιπτώσεις ενός «άτακτου Brexit» στην βρετανική οικονομία

08:07 - 18 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
ΟΟΣΑ: Οι επιπτώσεις ενός «άτακτου Brexit» στην βρετανική οικονομία
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εξετάσει ένα «πάγωμα» του Brexit, επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έδινε σημαντική ώθηση στην προβληματική οικονομία της Βρετανίας. Αντίθετα, ένα «άτακτο Brexit» θα προκαλούσε σοκ στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με όσα συμπεραίνει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έρευνα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να αλλάξει πορεία σχετικά με το Brexit, είτε μέσω ενός επαναληπτικού δημοψηφίσματος είτε μιας νέας κυβέρνησης, που θα αποφασίσει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ δεν συμφέρει τη Βρετανία, τα οφέλη στην οικονομία της θα είναι αξιοσημείωτα.

«Σε περίπτωση που η Brexit αντιστραφεί με πολιτική απόφαση (αλλαγή πλειοψηφίας, νέο δημοψήφισμα κλπ.), ο θετικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι σημαντικός», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα του ΟΟΣΑ.

Από τη στιγμή που η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο, η οικονομία της χώρας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Η ανάπτυξη κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017 ήταν μόλις 0,2% και 0,3% αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο, μειώνοντας τα εισοδήματα του μέσου Βρετανού.

Η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα παραπάνω φαινόμενα, απλώς παραμένοντας στην ΕΕ, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα μπορούσε να «κοστίσει» μέχρι και 40 δισ. λίρες από την αύξηση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τα τέλη του 2019.

Η Βρετανία διακινδυνεύει ένα λεγόμενο «χωρίς συμφωνία» Brexit, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ καταρρέουν και το Ηνωμένο Βασίλειο απλά βρίσκεται «εκτός» χωρίς κανενός είδους συμφωνία σχετικά με τη νέα σχέση των δύο μερών.

Αυτό είναι το σενάριο που περιγράφεται από τον ΟΟΣΑ ως «άτακτο Brexit».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, μία πιθανή διάλυση των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, θα τορπίλιζε την προοπτική μιας εμπορικής σχέσης στο άμεσο μέλλον, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωθώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία σε νέα χαμηλά επίπεδα και οδηγώντας σε υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα κατακρημνίζονταν και οι αυξημένες πιέσεις στις τιμές θα στραγγάλιζαν την ιδιωτική κατανάλωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.