ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χώρο» στη διαδικασία του Brexit αφήνουν στη Μέι οι «27»

13:38 - 20 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
«Χώρο» στη διαδικασία του Brexit αφήνουν στη Μέι οι «27»
Κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Τερέζα Μέι αποφάσισαν να κάνουν οι ηγέτες των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, δίνοντάς της παράλληλα και πολιτικές «ανάσες» στη σκληρή αντιπαράθεση με τους επικριτές της εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και η πιστοποίηση ότι υπάρχει «επαρκής πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο αναβλήθηκε για τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις που έκαναν αρκετοί αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών της Ε.Ε. αποτύπωσαν μια αλλαγή τόνου απέναντι στη Βρετανία και προσωπικά την Τερέζα Μέι -ενώ και η ίδια έδωσε αυτή την εβδομάδα διαβεβαιώσεις όσον αφορά το μέλλον των δύο περίπου εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Την αρχή έκανε η Aνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τα μεσάνυχτα: «Από την πλευρά μου, δεν βλέπω κανένα απολύτως σημάδι ότι δεν θα επιτύχουμε στις διαπραγματεύσεις». Εμφανίστηκε δε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει τελικώς μια καλή συμφωνία.

«Αντίθετα με αυτά που γράφονται καμιά φορά στον βρετανικό Τύπο, η διαδικασία προχωρεί βήμα-βήμα», σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Το αν θα παραταθεί για άλλες δύο ή τρεις εβδομάδες δεν μας εμποδίζει να εργασθούμε σκληρά για να φθάσουμε στη δεύτερη φάση», δηλαδή τις συνομιλίες επί των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

«Θα εξετάσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο θαύμα» για την απεμπλοκή τους, δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι βεβαίως γεγονός ότι οι «27» δεν θα ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου, τις οποίες το Λονδίνο θέλει να επισπεύσει. Όμως, αναμένεται να προτείνουν την έναρξη εσωτερικών «προπαρασκευαστικών συνομιλιών» γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και μία μεταβατική φάση μετά την επίσημη ημερομηνία του Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019 -κάτι που επίσης ζητά η May- σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Αυτό θα επιτρέψει να κερδηθεί χρόνος, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. «Η ιδέα είναι οι ηγέτες να είναι έτοιμοι να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο την έναρξη συνομιλιών (για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων) , εάν υποτεθεί ότι θα έχει μέχρι τότε διαπιστωθεί ικανή πρόοδος ως προς την πρώτη φάση.

«Όλα τα κράτη είναι πιστά συντεταγμένα πίσω από τον Μισέλ Μπαρνιέ», τον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή, διαβεβαίωσε ο απερχόμενος αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, θέλοντας να υπογραμμίσει την ενότητα που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ, παρέπεμψε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου την απόφαση για το πέρασμα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν «περισσότερο συγκεκριμένες» προτάσεις εκ μέρους των Βρετανών.

Η Τερέζα Μέι «ελπίζει ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε νέες αποφάσεις, αλλά δεν έκανε νέες προτάσεις. Άλλωστε δεν το περίμενα. Αυτό θα γίνει πιο συγκεκριμένο στην πορεία προς την ευρωπαϊκή σύνοδο του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε ενώ η λιθουανή ομόλογός του, Dalia Grybauskaite, ζήτησε να γίνουν «πραγματικές διαπραγματεύσεις και όχι ρητορική στα μέσα ενημέρωσης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.