ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάντηση στη Μαδρίτη αναζητούν οι ηγέτες των Καταλανικών κομμάτων

10:26 - 23 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Απάντηση στη Μαδρίτη αναζητούν οι ηγέτες των Καταλανικών κομμάτων
Συνεδρίαση πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι ηγέτες των Καταλανικών κομμάτων, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας για την αποπομπή της Καταλανικής ηγεσίας και την άρση της αυτονόμησης της περιοχής.

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας συνεδριάζουν προκειμένου να συζητήσουν τον χρόνο και την ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης της Βουλής. Ο τοπικός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν, που αναμένεται να αποπεμφθεί από την Ισπανική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, θέλει οι αυτονομιστικές ομάδες που ελέγχουν το Κοινοβούλιο να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της τοπικής κυβέρνησης που επικαλείται το Bloomberg.

Ο κ. Πουτζντεμόν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τον αγώνα του και σύμμαχοί του αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως κηρύξει ακόμα και αυτήν την εβδομάδα την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Σάββατο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέπληξε πολλούς παρατηρητές με τα σχέδιά του να καθαιρέσει ολόκληρη την αυτονομιστική κυβέρνηση στην Βαρκελώνη και να αναλάβει τον έλεγχο βασικών θεσμών, περιλαμβανομένων των δημόσιων ΜΜΕ και της τοπικής αστυνομίας. Ο εισαγγελέας της Ισπανίας δήλωσε πως αν ο Πουτζντεμόν κηρύξει ανεξαρτησία, θα έρθει αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών, τονίζοντας πως θα συλληφθεί αμέσως.

Ο κ. Ραχόι, όπως σημειώνει το Bloomberg, θέλει να καταστείλει ένα κίνημα ανεξαρτησίας που αυξάνει τη δυναμική του από τότε που ο πρωθυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2011. Το θέμα έχει ήδη δημιουργήσει πρόβλημα στην οικονομία της Ισπανίας, διχάζοντας παράλληλα τον λαό της. Καθώς η Άνω Βουλή της Ισπανίας αναμένεται να εγκρίνει την στρατηγική Ραχόι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η προσοχή στρέφεται στον τρόπο με τον οποίον η Μαδρίτη θα αναλάβει τον έλεγχο των θεσμών της Καταλονίας, εν μέσω αντίστασης από την πλευρά των Καταλανών.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις εξωτερικές θέσεις της Καταλονίας, δήλωσε πως κανένας άλλος, εκτός από τον λαό της Καταλονίας, δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει τους θεσμούς της Καταλονίας, ξεκαθαρίζοντας πως οι αξιωματούχοι της περιοχής δεν θα ακολουθήσουν τις διαταγές της Μαδρίτης, αλλά τη βούληση του λαού της Καταλονίας. Δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία δεν θα είναι αξιόπιστη αν η ΕΕ επιτρέψει στην Ισπανία να επιβάλει τον άμεσο έλεγχο της Καταλονίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.