ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την ενότητα της Ισπανίας

10:04 - 26 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την ενότητα της Ισπανίας
Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την ενότητα της Ισπανίας, καθώς η Καταλονία σήμερα είναι έτοιμη να κηρύξει την ανεξαρτησία της, ενώ αύριο, Παρασκευή, η Γερουσία στη Μαδρίτη αναμένεται να δώσει την έγκρισή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας. Δεν πάει στη Μαδρίτη ο Πουτζδεμόν.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρλε Φορκαντέλ, ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας).

Η ώρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εκείνη τη στιγμή στη Μαδρίτη επιτροπή της Γερουσίας αποτελούμενη από 27 μέλη θα ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Στο μεταξύ η ισπανική Γερουσία, στην οποία οι Συντηρητικοί διαθέτουν άνετη πλειοψηφία, πρόκεται να συγκληθεί αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος. Η πιθανότητα η Καταλονία να τεθεί υπό επιτροπεία σε δύο ημέρες μοιάζει αναπόδραστη, μετά τη διακοπή κάθε διαλόγου.

«Μου λέτε πως οι καταλανικοί θεσμοί ζήτησαν διάλογο και η απάντησή μου είναι το άρθρο 155. Και είναι αλήθεια» απάντησε ο Ραχόι σε καταλανό βουλευτή που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, επιμένοντας: «Είναι η μοναδική δυνατή απάντηση, η μοναδική». 

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Καταλονίας Κ.Πουτζδεμόν αποφάσισε να μην εμφανιστεί ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας, η οποία τον κάλεσε πριν λάβει την απόφαση για να θέσει την περιφέρεια υπό επιτροπεία.

Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν βλέπει πια τη χρησιμότητα, καθώς ο Ραχόι εμφανίζεται να αποκλείει τον διάλογο, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το άρθρο 155 θα οδηγήσει σε de facto αναστολή της αυτονομίας, που εγκαθιδρύθηκε μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1976).

Η Μαδρίτη θα αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και θα αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, ιδίως της αστυνομίας της. Το κοινοβούλιο θα τεθεί υπό επιτροπεία για έξι μήνες έως τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς και τα ΜΜΕ της περιφέρειας.

Τα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η Μαδρίτη πιθανότατατ θα φέρουν την αντίδραση των Καταλανών που θέλουν ανεξαρτησία, αν και η κοινωνία είναι διαιρεμένη.

Ο Πουτζντεμόν χθες βράδυ συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με καταλανικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως τείνει προς τη ρήξη, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση είναι διαιρεμένη.

Η κύρια καταλανική εργοδοτική οργάνωση, Fomento del Trabajo, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, κάλεσε χθες τους ηγέτες της περιφέρειας να «επιδείξουν όραμα».

Ήδη 1.500 καταλανικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους από τον φόβο αστάθειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:07 - 26 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.