ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταλονία: Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Πουτζδεμόν

18:49 - 26 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Καταλονία: Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Πουτζδεμόν
Προς κλιμάκωση οδεύει η ένταση μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, με τον Κάρλες Πουτζδεμόν να αποκλείει εντέλει το ενδεχόμενο να διαλύσει το καταλανικό περιφερειακό κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας πρόωρες τοπικές εκλογές.

Σε μια απόφαση που φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.

Ο Πουτζδεμόν τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία. «Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι πλέον «επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155» του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Είχε προηγηθεί ένα πολύωρο μπρος-πίσω του προέδρου της Καταλονίας αναφορικά με το αν θα απευθύνει τελικά διάγγελμα ή όχι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αρχικά, δημοσίευμα της εφημερίδας La Vanguardia που επικαλούνταν αποκλειστικές πληροφορίες, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας επρόκειτο να ανακοινώσει ότι εξετάζει την προκήρυξη εκλογών τον Δεκέμβριο.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας ανακοίνωσε την απόφασή του να ακυρώσει το διάγγελμα στο οποίο αναμενόταν να ανακοινώσει την διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε και εν τέλει εκφώνησε στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ομιλία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia, επικαλούμενη πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι κυβέρνηση της Ισπανίας είναι έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, δηλαδή να μην θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία καταργώντας την αυτονομία της, εφόσον ο Κάρλες Πουτζδεμόν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Καταλονίας σε σημερινή του επιστολή προς την ισπανική Γερουσία χαρακτήριζε «μετωπική παραβίαση του Συντάγματος» το ενδεχόμενο να  ανακληθεί η αυτονομία της περιφέρειας και να τεθεί υπό επιτροπεία η περιοχή, προειδοποιώντας πως η κατάσταση «θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή».

Συγκεκριμένα, ο Πουτζδεμόν υποστήριξε πως τα μέτρα που θα θέσουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

Σ' αυτό το κείμενο των εννέα σελίδων, ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

Η ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να αποφασίσει αν θα δώσει στον επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, βάσει του άρθρου 155 το Συντάγματος, την εξουσία να διαλύσει την καταλανική κυβέρνηση, να θέσει υπό επιτροπεία την αστυνομία της, το κοινοβούλιό της, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, για έξι μήνες, για να διοργανωθούν στις αρχές του 2018 περιφερειακές εκλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 27 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.