ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταλονία: Η Μαδρίτη αποφασίζει για τα μέτρα κατάργησης της αυτονομίας

09:22 - 27 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Καταλονία: Η Μαδρίτη αποφασίζει για τα μέτρα κατάργησης της αυτονομίας
Ημέρα της κρίσης σήμερα στην Καταλονία, μετά την απόφαση του ηγέτη της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν, να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια, «πετώντας το μπαλάκι» της απόφασης στο κοινοβούλιό του.

Χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση για το μέλλον της Καταλονίας διεκόπη το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση στην τοπική βουλή, μετά την ομιλία Πουτζντεμόν, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Πουτζντεμόν τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία. Πρόσθεσε ότι πλέον «επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155» του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Είχε προηγηθεί ένα πολύωρο μπρος-πίσω του προέδρου της Καταλονίας αναφορικά με το αν θα απευθύνει τελικά διάγγελμα ή όχι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, τη σημερινή απόφαση της Γερουσίας για την έγκριση της εφαρμογής των μέτρων του Άρθρου 155 αναμένει η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει τα δρακόντεια μέτρα που έχουν στόχο, να αποκαταστήσουν, όπως υποστηρίζει, «τη συνταγματική τάξη» στην Καταλονία.

Έως σήμερα δεν έχει γίνει σαφές, εάν ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά την έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του Άρθρου 155, ή αν απλώς θα το κρατήσει ανενεργό στην πράξη, επισείοντάς ως νομιμοποιητικό επιχείρημα εναντίον των καταλανικών διεκδικήσεων.

Ακόμη κι εάν σήμερα η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το Άρθρο 155, μεταξύ αυτών και της καθαίρεσης της κυβέρνησης, ο Πουτζντεμόν θα παραμείνει στη θέση του έως το Σάββατο, που θα δημοσιευθεί το διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:50 - 27 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.