ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαδρίτη: Ενεργοποίηση του άρθρου 155 αποφάσισε η Γερουσία

17:18 - 27 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Μαδρίτη: Ενεργοποίηση του άρθρου 155 αποφάσισε η Γερουσία
Κορύφωση του δράματος στην Ισπανία. Λίγη ώρα μετά την απόφαση του καταλανικού Κοινοβουλίου να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας, η ισπανική Γερουσία υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Το άρθρο 155 προβλέπει την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και τον έλεγχό της από τη Μαδρίτη, καθώς και την καθαίρεση του τοπικού συμβουλίου, δηλαδή του ηγέτη της Καταλονίας Κ.Πουτζδεμόν.

Η Γερουσία υπερψήφισε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 με 214 «ναι» και 47 «όχι».

Η El Pais αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση για την απόφαση της Γερουσίας:«Πρόκειται για μια ακραία και χωρίς προηγούμενο λύση στη Δημοκρατία, για να σταματήσει η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, με 214 ψήφους υπέρ, 47 κατά και μία αποχή.

» Το μέτρο προβλέπει την παύση του προέδρου της Καταλονίας και της κυβέρνησής του, τον περιορισμό των εξουσιών του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, την προκήρυξη εκλογών εντός έξι μηνών. Ήταν μετά από μια μακρά, ταραχώδης συνεδρίαση».

Μετά την απόφαση της Γερουσίας, ο Ραχόι αναμένεταi να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα που απορρέουν από την ενεργοποίηση του άρθρου 155. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει αν θα αποφασιστεί άμεσα η εποπτεία της καταλανικής αστυνομίας, όπως και το τι θα γίνει με τα καταλανικά ΜΜΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:50 - 27 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.