ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρύ κατηγορητήριο για συνεργάτες του Τραμπ-Ένοχος δήλωσε ο Τζ.Παπαδόπουλος

17:54 - 30 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Βαρύ κατηγορητήριο για συνεργάτες του Τραμπ-Ένοχος δήλωσε ο Τζ.Παπαδόπουλος
Στο FBI παραδόθηκαν το πρωί της Δευτέρας δύο πρώην στενοί συνεργάτες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στο πλαίσιο των ομοσπονδιακών ερευνών για εμπλοκή της Μόσχας στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του 2016, στους δύο αξιωματούχους απαγγέλθηκαν 12 βαριές κατηγορίες για συνωμοσία σε βάρος των ΗΠΑ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ένοχος δήλωσε και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για τον Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντ.Τραμπ, και τον Ρικ Γκέιτς, νούμερο δύο μετά τον Μάναφορτ στην καμπάνια.

Στους δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 12 εγκλήματα, μεταξύ των οποίων συνωμοσία σε βάρος των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παροχή υπηρεσίας μη καταγεγραμμένου πράκτορα σε αλλοδαπό εντολοδόχο, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταγραφή ξένων πρακτόρων, ψευδείς δηλώσεις για ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Γκέιτς υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάναφορτ για πολλά χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, και υπηρέτησε ως νούμερο δύο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Μάναφορτ έφτασε στο κατώφλι του FBI στην Ουάσινγκτον το πρωί της Δευτέρας. Τόσο σε αυτόν όσο και στον Γκέιτς απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες την Παρασκευή και σήμερα Δευτέρα παρουσιάζονται ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες σε βάρος των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καμπάνιας Τραμπ σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας φάσης στις ομοσπονδιακές έρευνες για πιθανή συνωμοσία μεταξύ της Μόσχας και της καμπάνιας Τραμπ, που περιλαμβάνουν και οικονομικά εγκλήματα.

Πηγή του Λευκού ανέφερε ότι «αυτοί οι τύποι (σ.σ. Μάναφορτ και Γκέιτς) «ήταν κακοί όταν ήρθαν, ήταν κακοί και όταν έφυγαν».

Ο Μάναφορτ υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι δουλειές μαζί του έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών.

Η εμπλοκή του Μάναφορτ σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τα χρόνια της συνεργασίας του με τον Γιανουκόβιτς έδωσε στον αμερικανό πρόεδρο Ντ.Τραμπ το περιθώριο να επιχειρήσει να αποδράσει από την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής. Σε ένα tweet ο Τραμπ σχολίασε ότι αυτές οι υποθέσεις συνέβησαν πολλά χρόνια πριν ο Μάναφορτ εργαστεί για την καμπάνια του.

 

Ένοχος δήλωσε ο Τζ.Παπαδόπουλος

Εν τω μεταξύ, και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Παπαδόπουλος, παραδέχτηκε την ενοχή του στην κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων σε ερευνητές του FBI.

Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, οι ψευδείς δηλώσεις του Παπαδόπουλου στο FBI έχουν άμεση σχέση με την ομοσπονδιακή έρευνα για την εμπλοκή της Μόσχας στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου.

Συλλήψεις εν όψει;

Εάν υπάρξουν συλλήψεις θα αποδυναμωθεί η επιχειρηματολογία των συνεργατών του Τραμπ, που αποδίδουν τις καταγγελίες για ρωσική εμπλοκή σε σκευωρία του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ήττα της Χίλαρι Κλίντον.

Οι συλλήψεις θα είναι το πρώτο βήμα σε σειρά ενεργειών του ανεξάρτητου ανακριτή, που εκτιμάται ότι θα έχουν στόχο μέλη της ομάδας των στενών συνεργατών, αλλά ακόμη και της οικογένειάς του Τραμπ, θέτοντας σε κίνδυνο την προεδρία του.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:24 - 30 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.