ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιμένει η GRECO:Περισσότερη δράση για διαφθορά σε βουλευτές, δικαστές, εισαγγελείς!

14:48 - 06 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Επιμένει η GRECO:Περισσότερη δράση για διαφθορά σε βουλευτές, δικαστές, εισαγγελείς!
Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τα ParadisePapers μονοπωλούν το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) επιμένει στις διαπιστώσεις της ότι, οι κύριες εστίες διαφθοράς, στις χώρες-μέλη του Οργανισμού, εντοπίζονται στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων!

Προς τούτο, μάλιστα, συνδιοργανώνει, μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τσεχίας στην Πράγα (9-10 Νοεμβρίου 2017), διάσκεψη κορυφής, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, κατ’ άπασα την ευρωπαϊκή επικράτεια, για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς, από βουλευτές, εισαγγελείς και δικαστές.

Στην διάσκεψη, που γίνεται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Τσεχικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα δοθεί στη δημοσιότητα και μία νέα έκθεση της GRECO (σ.σ κατ’ αποκλειστικότητα του Reporter.gr στο συνημμένο), όπου συνοψίζονται τα κυριότερα συμπεράσματα της, για τις αξιολογήσεις που έχει κάνει σχετικά με την πρόληψη της διαφθοράς σε βάρος βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι, ενώ στις περισσότερες χώρες έχουν τεθεί ισχυρά θεμέλια για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, υπάρχει γενική έλλειψη σεβασμού στην αποτελεσματική εφαρμογή.

Μια στις πέντε συστάσεις της GRECO αναφέρεται στην εποπτεία και την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η εφαρμογή των κανόνων για την πρόληψη της διαφθοράς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, τονίζεται.

"Οι εκθέσεις δείχνουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι βουλευτές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς να παρακολουθούν αποτελεσματικά τους εαυτούς τους, να δημιουργήσουν κατάλληλους μηχανισμούς εποπτείας, να αντιμετωπίσουν τις ανήθικες συμπεριφορές και να ενεργήσουν γρήγορα για να επιβάλουν τους κανόνες και να επιβάλουν κυρώσεις για παραπτώματα. Η δημόσια πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται και τον τρόπο εφαρμογής τους είναι επίσης ύψιστης σημασίας ", δήλωσε ο Marin Mrčela, Πρόεδρος της GRECO.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι, σ’ αυτήν την έκθεση δεν αναφέρεται λέξη για την Ελλάδα που, σύμφωνα με την  ίδια την GRECO, έχει τεθεί υπό επιτροπεία από τα τέλη του 2015 και δεν έχει λάβει ακόμη τις απαντήσεις που ζήτησε από την παρούσα κυβέρνηση, για το τι επί της ουσίας έχει κάνει, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις τάξεις των βουλευτών και δικαστικού σώματος.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

 

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 06 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.