ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κύπρος σχεδιάζει μέτρα ανακούφισης των... κουρεμένων

18:21 - 09 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Η Κύπρος σχεδιάζει μέτρα ανακούφισης των... κουρεμένων
Στη σταδιακή και ανάλογα με τις δυνατότητες του κράτους «ανακούφιση» των κουρεμένων της κρίσης, προχωράει η Κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να εξαγγέλλει εισφορά ύψους 25 εκ. ευρώ προς το Ταμείο Αλληλεγγύης, δέσμευση για δεύτερη δόση εν ευθέτω χρόνο, καθώς και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε, σύμφωνα με το sigmalive, ότι πριν από 5 χρόνια, κράτος και τραπεζικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, αφήνοντας πίσω του ζημιές που έχει υποστεί μια μερίδα πολιτών, μαζί με τις υπόλοιπες συνέπειες της «βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης» που πέρασε η χώρα.

«Μέσα από την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας, δημιουργούνται περιθώρια. Σωστά γίνεται ο διαχωρισμός με τα ταμεία προνοίας, μέλη των οποίων αποτελούν τη μεγαλύτερη μερίδα των επηρεαζόμενων από το κούρεμα. Εφαρμόσαμε ένα πρώτο σκέλος του σχεδίου για τα μέλη των ταμείων το 2013-2014, έχουμε προϋπολογίσει τη δεύτερη φάση γι’ αυτά τα μέλη και παράλληλα, τώρα που οι οικονομικές μας δυνατότητες το επιτρέπουν, ξεκινούμε να δημιουργούμε ένα ταμείο, βάζοντας τα πρώτα λεφτά για να μπορέσουμε μέσα από αυτό να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω βήματα», είπε.

Τόνισε, δε, ότι το σχέδιο δεν είναι ακόμα έτοιμο, ενώ η όποια αποζημίωση, θα έρθει όταν το ταμείο «μεγαλώσει» κι αποκτήσει μια στοιχειώδη επάρκεια πόρων.

Όπως είπε, το σύνολο των κουρεμένων καταθέσεων ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 25% των συνολικών καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας και στο 15% των συνολικών καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Σημείωσε ότι κάτι παραπάνω από το 1/3 αυτών των ποσών ανήκει σε Κύπριους πολίτες.

«Από αυτά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το 1,1 δισ. ευρώ που είναι το ποσό των ταμείων προνοίας, για τα οποία έχει ήδη καταρτιστεί διαφορετικό σχέδιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα πρόωρο να μιλάμε για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι και η σειρά προτεραιότητας της αποζημίωσης, αν και η νομοθεσία δίνει κάποια καθοδήγηση.

«Πέρα από τις νομικές, θα δούμε και τις κοινωνικές πτυχές. Πρόκειται για ένα βήμα που εντάσσεται στην ευρύτερη κοινωνική πολιτική», είπε, σημειώνοντας ότι για όλα αυτά θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η Βουλή. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.