ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν βαριέσαι, ας κάνουμε μια κουβέντα και για τα ParadisePapers!

12:41 - 10 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Δεν βαριέσαι, ας κάνουμε μια κουβέντα και για τα ParadisePapers!
Για να μην κατηγορηθούν, προφανώς, ότι δεν «συγκινούνται» από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που μονοπώλησαν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα, οι ιθύνοντες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφάσισαν να εντάξουν στην «Ατζέντα», μιας κατά τα άλλα άχρωμης, άοσμης και άγευστης Συνόδου Ολομέλειας την ερχόμενη βδομάδα, και το θέμα των Paradise Papers για τους κρυμμένους φορολογικούς παραδείσους της παγκόσμιας ελίτ.

Οι έχοντες «πέσει από τα σύννεφα», για τους τρόπους με τους οποίους τα μέλη της παγκόσμιας ελίτ κρύβουν τον πλούτο τους σε offshore κέντρα, οι υψηλά αμοιβόμενοι ευρωβουλευτές, συναποφάσισαν, να κάνουν μία κουβέντα (συζήτηση, λέγεται) και για τα ParadisePapers, την ερχόμενη Τρίτη στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου εδώ στο Στρασβούργο.

Λάβροι κατά των φοροφυγάδων της παγκόσμιας ελίτ, θα εμφανισθούν οι περισσότεροι απ’ αυτούς, που καλοδέχθηκαν, όμως, προ καιρού την παγκοσμιοποίηση και την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων ανά την Ευρώπη και τον κόσμο και που τώρα εκλιπαρούν, τους ίδιους εκπροσώπους της ίδιας παγκόσμιας ελίτ, να συνεισφέρουν με τα «ξεπλυμένα τους χρήματα» στην επενδυτική τόνωση της χειμάζουσας ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ομολογεί», ωστόσο, ότι παρόλο που έχει θέσει, εδώ και πολλά χρόνια, ως βασική προτεραιότητά του την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέχρι στιγμής απτό αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει.

Κάποια ανάλογη κουβεντούλα είχε γίνει και προ διετίας στην Ευρωβουλή, μετά τις αποκαλύψεις των PanapaPapers, πέρασε ένας χρόνος, για να αποφασισθεί η σύσταση 30μελούς επιτροπής ευρωβουλευτών, που θα διερευνούσε την βασιμότητα αυτών των αποκαλύψεων και τώρα, όπως πληροφορούμεθα, αυτή η επιτροπή θα θέσει σε ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Δεκέμβριο, τις …συστάσεις της, που με τόσο κόπο έχει συντάξει.

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποκαλύψεις των ParadisePapers, θα υπάρξουν την Τρίτη και δηλώσεις της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ενασχολούμενοι, χρόνια τώρα, ωστόσο, με το σπόρ της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από πολυεθνικούς κολοσσούς, κρατάνε μικρό καλάθι γι’ αυτές τις δηλώσεις.

Πάλι και αφού τεθεί προς έγκριση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής σε μεταγενέστερο χρόνο, θα αποφασισθεί η σύσταση κάποιας «ειδικής επιτροπής» διερεύνησης, που θάλθει μετά από 2-3 χρόνια να υποβάλλει τις …συστάσεις της!

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.