ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερο «όχι» της Ε.Κ.Τ στην έκδοση χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ

14:36 - 28 Μαρ 2007 | Ειδήσεις
Στο θέμα της έκδοσης χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ επανήλθε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Βακάλης, με ερώτησή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Jean-ClaudeTrichet, ζητώντας συγκεκριμένα να μάθει εάν η ΕΚΤ προέβη σε τυχόν διορθωτικές κινήσεις ή ενέργειες, μετά μάλιστα από τη γραπτή δήλωση που υποστήριξαν 372 Ευρωβουλευτές το 2005 και με την οποία ζητούσαν από την Κεντρική Τράπεζα «να αναγνωρίσει την ανάγκη προώθησης της έκδοσης χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ».

Στην απάντησή του ο κ. Trichet, Πρόεδρος της ΕΚΤ, η οποία έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ μέσα στην Κοινότητα, δηλώνει ότι στη δεύτερη σειρά χαρτονομισμάτων ευρώ που ήδη ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει στο τέλος της δεκαετίας, δεν περιλαμβάνεται η έκδοση χαρτονομισμάτων 1 ή 2 ευρώ. Βασικός λόγος για τον οποίο κατηγορηματικά δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι είναι το υψηλό κόστος έκδοσής τους.

«Ζήτησα πρόσφατες στατιστικές που απεικονίζουν την άποψη των χρηστών του ευρώ για την εισαγωγή χαρτονομισμάτων μικρής ονομαστικής αξίας, ιδίως δε των πολιτών των νέων κρατών μελών που ετοιμάζονται να εισέλθουν στη ζώνη του ευρώ. Δυστυχώς η απάντηση που έλαβα είναι ότι το Ευρωβαρόμετρο έχει στοιχεία μόνο μέχρι το έτος 2004, χρονιά κατά την οποία το 27% των Ευρωπαίων της ζώνης του ευρώ δήλωνε ότι επιθυμεί την εισαγωγή χαρτονομίσματος 1 ευρώ. Μετά το 2004 δε συμπεριλήφθηκε ξανά σχετικό ερώτημα, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η άποψη των πολιτών των νέων κρατών μελών. Όμως αυτή η επιλογή είναι ατυχής διότι θεωρώ ότι εάν συμπεριλάμβανε και τα νέα κράτη μέλη, το αποτέλεσμα θα ήταν υπέρ της εκτύπωσης χαρτονομισμάτων μικρής ονομαστικής αξίας», δηλώνει ο κ. Βακάλης.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός συνεταιρισμός καταναλωτών EuroCoop, σε επιστολή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή, δηλώνει ότι είναι κατ’ αρχήν υπέρ της έκδοσης χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ διότι πιστεύει ότι αυτό θα ωφελήσει την τσέπη του καταναλωτή, είναι όμως κατά της παράλληλης κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων και κερμάτων. Θεωρεί δηλαδή ότι πρέπει να αποσυρθούν τα κέρματα προτού εισαχθούν τα χαρτονομίσματα 1 και 2 ευρώ, έτσι ώστε να μην υπάρξει σύγχυση του καταναλωτή.

Δεδομένου ότι ο κ. Trichet, σε προηγούμενη απάντησή του σε σχετική ερώτηση του κ. Βακάλη, είχε εναντιωθεί στην έκδοση χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ κυρίως λόγω του υψηλού κόστους αντικατάστασής τους, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε στην πρόσφατη ερώτησή του να μάθει εάν η ΕΚΤ εξέτασε τη δυνατότητα έκδοσης πολυμερικών τραπεζογραμματίων, τα οποία μπορούν να έχουν κύκλο ζωής έως και 5 φορές μεγαλύτερο από τα σημερινά χαρτονομίσματα. Ο κ. Trichet απάντησε ότι η ΕΚΤ εξετάζει γενικότερα τις δυνατότητες που προσφέρει το πολυμερικό υλικό, ενόψει μάλιστα της δεύτερης σειράς χαρτονομισμάτων ευρώ. Αμφισβήτησε πάντως ότι η δυνατότητα αυτή επηρεάζει την έκδοση χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ, θεωρώντας ότι το κέρδος που πιθανώς προκύπτει από την αύξηση του κύκλου ζωής του χαρτονομίσματος αντισταθμίζεται από το υψηλότερο κόστος παραγωγής.

«Οι απαντήσεις του Προέδρου κ. Trichet προσωπικά δε με πείθουν ότι το ζήτημα έκδοσης χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ έχει κλείσει. Μάλλον με οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα, ότι δηλαδή αξίζει να επιμείνουμε και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που θα πείσουν τελικά την ΕΚΤ. Αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειες η Ευρωβουλή, αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειες η ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Βακάλης.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.