ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2016

08:44 - 16 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε εξτρεμιστικές επιθέσεις μειώθηκε το 2016, ωστόσο, αυξήθηκαν συνολικά οι χώρες που επλήγησαν. Αυτό καταγράφει ο ο Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας (GTI).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 25.673 θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις, αριθμός μειωμένος κατά 22% σε σχέση με το 2014.

Η έκθεση επισημαίνει σημαντική μείωση στη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, σε 77 χώρες πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον μια μοιραία επίθεση -περισσότερες από ποτέ άλλοτε στην 17χρονη ιστορία της βάσης δεδομένων του GTI.
Η έκθεση χαρακτηρίζει "σημαντικότερη θετική διαπίστωση" τον μειωμένο αριθμό των θυμάτων και προσθέτει ότι πρόκειται για "μια κρίσιμη καμπή στη μάχη κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας".

Την μεγαλύτερη βελτίωση κατέγραψε η έκθεση στη Νιγηρία, όπου οι θάνατοι από τρομοκρατικές ενέργειες που αποδίδονται στην Μπόκο Χαράμ μειώθηκαν κατά 80% τον περασμένο χρόνο.

Αλλά οι θάνατοι που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% εντός του 2016, με την πλειονότητα (40%) να έχουν σημειωθεί στο Ιράκ.

Η έκθεση διαπιστώνει "ανησυχητικές" τάσεις παγκοσμίως ως προς την εξάπλωση της τρομοκρατίας.

Περίπου 12 περισσότερες χώρες βίωσαν μια αιματηρή επίθεση τον περασμένο χρόνο σε σχέση με το 2015.

Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ακόμη ότι η "μειούμενη ικανότητα" του ΙΚ έχει οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση στον αριθμό θανάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.