ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ: Τον Δεκέμβριο η «ευρωπαϊκή σύμβαση εργασίας» από την Κομισιόν

15:22 - 17 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Γιούνκερ: Τον Δεκέμβριο η «ευρωπαϊκή σύμβαση εργασίας» από την Κομισιόν
«Αυτή η σύνοδος κορυφής λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που η Ευρώπη αισθάνεται τον άνεμο. Οικονομικά είμαστε πολύ καλύτερα, κάτι που πρέπει να επικροτηθεί», σημείωσε ο από το Γκέτεμποργκ και την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Κομισιόν προτίθεται να προτείνει οδηγία για την δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής σύμβασης εργασίας», τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σε μια εκτενή ομιλία του προς τους εταίρους και συμμετέχοντες στη Σύνοδο. Έθεσε επίσης το διακύβευμα για την μετεξέλιξη της ΕΕ και την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην κοινωνική της διάσταση.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Διότι θυμάμαι ότι φιλοξένησα την πρώτη Ευρωπαϊκή Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής. Είμαι ο μόνος σε αυτό το δωμάτιο, με μερικές εξαιρέσεις, που μπορώ να θυμηθώ αυτό το σημαντικό γεγονός. Διότι, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γνωρίζω πολύ καλά ότι ποτέ δεν εφαρμόζουμε τα συμπεράσματά μας. Και στα συμπεράσματα λέγεται ότι πρέπει να έχουμε μια σύνοδο κορυφής για την απασχόληση τουλάχιστον ετησίως - χρειάστηκαν 20 χρόνια για να εφαρμόσουμε τα δικά μας συμπεράσματα».

«Είναι μια εξαιρετική ιδέα, ήταν μια εξαιρετική ιδέα του καλού μου φίλου Στεφάν να προσκαλέσει όλους όσους είναι εδώ - όχι μόνο οι ηγέτες αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα λεγόμενα `μικρότερα΄ θεσμικά όργανα, την Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για την κοινωνική πολιτική», εξήγησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που η Ευρώπη αισθάνεται τον άνεμο. Οικονομικά είμαστε πολύ καλύτερα, κάτι που πρέπει να επικροτηθεί», σημείωσε. «Από τον Νοέμβριο του 2014 δημιουργήσαμε 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», τόνισε. «Αυτό δεν είναι το κατόρθωμα της Κομισιόν, αλλά εάν είχαμε χάσει 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα ήταν προφανώς δική μας ευθύνη».

«Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσουμε να προσθέσουμε αρκετές εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή απασχόληση μέχρι το 2019, πιθανόν να έχουμε δημιουργήσει 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε, να υπογράψουμε και να συζητήσουμε τον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όταν ανέλαβα την εντολή μου», συνέχισε, «από τις δέκα προτεραιότητες που παρουσίασα στο Κοινοβούλιο περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας βάσης των ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων που σήμερα ονομάζουμε πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων». «Είναι μια μακρά λίστα προθέσεων, πεποιθήσεων και αρχών», εξηγεί, «αλλά δεν θα ήθελα αυτό που συμφωνήσαμε να θεωρηθεί από τα όμορφα μυαλά, τα οποία είναι πολυάριθμα, ως ένα ποίημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι ένα ποίημα, είναι ένα πρόγραμμα: αρχικό πρόγραμμα κατ `αρχήν, και στη συνέχεια πρόγραμμα δράσης», τόνισε ο Γιούνκερ και αποκάλυψε ότι τον Δεκέμβριο η Κομισιόν θα φέρει στο προσκήνιο την λεγόμενη «ευρωπαϊκή σύμβαση εργασίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.