ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Μέχρι την Κυριακή οι συζητήσεις για τη «Τζαμάικα»

11:49 - 18 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Γερμανία: Μέχρι την Κυριακή οι συζητήσεις για τη «Τζαμάικα»
Συνεχίζονται το Σάββατο οι μαραθώνιες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα κόμματα μπορούν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι συνομιλίες, οι οποίες σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί την Παρασκευή, έχουν παραταθεί τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

Την Παρασκευή, οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συμπλήρωσαν πάνω από επτά ώρες συνομιλιών, σε μια προσπάθεια να υπερβούν τα εμπόδια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως το μεταναστευτικό, τα δημοσιονομικά, την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις πρώτα με τους δύο επικεφαλής των Πρασίνων, την Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και τον Τζεμ Έζντεμιρ και κατόπιν με τον αρχηγό του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, χωρίς τον Χριστιανοκοινωνιστή εταίρο της Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος φέρεται να προκαλεί τα σημαντικότερα προβλήματα.

Το Σάββατο, στις 11 ώρα Ελλάδας οι διαπραγματευτές των τεσσάρων κομμάτων άρχισα να συζητούν το θέμα προστασίας του κλίματος, το μεσημέρι έπονται συζητήσεις για το προσφυγικό και τη μετανάστευση και το απόγευμα για θέματα μεταφορών. Πάντως, η μέχρι στιγμής επιμονή των κομμάτων στις εκάστοτε θέσεις τους δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία που εκφράζεται κυρίως από εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία. Την πιθανότητα να κριθεί ακόμη και σήμερα η τύχη μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα» υπέδειξε το πρωί η αντιπρόεδρος της Βουλής και πολιτικός των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ παραπέμποντας στη συζήτηση για το προσφυγικό.

Πράσινοι και βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές διαφωνούν για το αν θα πρέπει να καθιερωθεί ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως ή αν θα πρέπει να χορηγηθεί σε πρόσφυγες πολέμου το δικαίωμα της επανένωσης με τις οικογένειες τους. Εξίσου σημαντικές αποκλίσεις επικρατούν και στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος. Οι διαφορές των Πρασίνων με τα άλλα κόμματα αφορούν μεταξύ άλλων αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την απαγόρευση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αλλά και το τέλος των κινητήρων βενζίνης και ντίζελ.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:17 - 18 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.