ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην κληρωτίδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – Οι μπούκηδες επιβεβαιώθηκαν

09:35 - 21 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Στην κληρωτίδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – Οι μπούκηδες επιβεβαιώθηκαν
Τελικά οι «μπούκηδες» επιβεβαιώθηκαν καθώς το Άμστερνταμ είναι τελικά η πόλη που θα φιλοξενήσει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι μαζί με το Μιλάνο που ήταν στην κορυφή η Ολλανδική πόλη ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων των γραφείων στοιχημάτων ην τελευταία εβδομάδα. Κι έτσι η Αθήνα παρά την εντατική προσπάθεια και τις συμμαχίες με τη Γερμανία για τη διεκδίκηση θεσμών της ΕΕ που εγκαταλείπουν  τη Μ. Βρετανία μένει στον … άσσο. Αποκλείστηκε στον 1ο γύρο, καταφέρνοντας τα συγκεντρώσει 10 ψήφους και να βρεθεί περίπου στη μέση της κατάταξης.

Όπως λένε οι πληροφορίες η ψηφοφορία στο δεύτερο γύρο ήταν δραματική. Το Μιλάνο και Άμστερνταμ ισοψήφησαν κι έτσι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί το έριξαν στον κλήρο. Πάντως ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, δίνει νέα ώθηση στην ολλανδική πρωτεύουσα. Απασχολεί 900 άτομα, προσελκύει το άνοιγμα πολλών γραφείων πολυεθνικών και δέχεται περίπου 25.000 επισκέψεις το χρόνο. Είναι προφανές ότι θα αποτελέσει άλλο ένα πόλο ανάπτυξης για την πόλη, που ήδη βέβαια αντιμετωπίζει θέμα υπερ - τουρισμού.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, το Reuters, το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ και για τους εργαζόμενους του ΕΜΑ το Άμστερνταμ ήταν μεταξύ των πιο «ελκυστικών» επιλογών, ειδικά συγκριτικά με πόλεις του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι το Μιλάνο απείχε μόλις 2 ψήφους από την Ολλανδική πρωτεύουσα στο 2ο γύρο, με 12 ψήφους έναντι 9 του Άμστερνταμ και 5 της Κοπεγχάγης. Η πρωτεύουσα της Δανίας αποκλείστηκε στην 3η φάση της διαδικασίας, στην οποία Άμστερνταμ και Μιλάνο ισοψήφησαν 13-13. Οι κανόνες σε αυτή την περίπτωση επέβαλαν κλήρωση, την οποία διεξήγαγε ο προεδρεύων Εσθονός Υπουργός.

«Είναι σαν χάνεις στα πέναλτι» δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Sandro Gozi, προσθέτοντας πως η διαδικασία του άφησε πικρή γεύση στο στόμα, αλλά αρνήθηκε να κάνει λόγο για «προδοσία» από συμμάχους, που είχαν υποσχεθεί στήριξη στο Μιλάνο, πριν την κρυφή ψηφοφορία.

Η Σλοβακία απείχε από την ψηφοφορία για τον ΕΜΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία ανατολικής πόλης από τις τελικές ψηφοφορίες. Η Μπρατισλάβα είχε λάβει την 4η θέση στον 1ο γύρο.

Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας για τον ΕΜΑ είχαν ως εξής:

Μιλάνο 25

Άμστερνταμ 20

Κοπεγχάγη 20

Μπρατισλάβα 15

Βαρκελώνη 13

Στοκχόλμη 12

Αθήνα 10

Πόρτο 10

Βαρσοβία-Βουκουρέστι 7

Βρυξέλλες-Ελσίνκι 5

Βιέννη 4

Βόννη, Λιλ, Σόφια 3

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών θα μεταφερθεί στο Παρίσι, που κέρδισε στην κλήρωση το Δουβλίνο…

Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 21 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.