ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σινά: Τουλάχιστον 235 νεκροί από μακελειό σε τέμενος (βίντεο)

21:00 - 24 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Σινά: Τουλάχιστον 235 νεκροί από μακελειό σε τέμενος (βίντεο)
Επίθεση με εκατοντάδες θύματα σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε τέμενος στο Βόρειο Σινά στην Αίγυπτο.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση με βόμβα και όπλα, ενώ υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

Ο αριθμός των νεκρών διαρκώς ανεβαίνει, με πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου να αναφέρουν πως μιλάμε πλέον για 235 νεκρούς από την επίθεση στο τέμενος. Εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες.

ambulance2

Θεωρείται πως η επίθεση έγινε από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν συγκρούσεις στην περιοχή του Βόρειου Σινά με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου.

Το Χρονικό

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στο τέμενος Αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από πρωτεύουσα του Βορείου Σινά, αλ-Αρίς, για την προκαθορισμένη τους προσευχή της Παρασκευής.

Τότε ένοπλοι, που βγήκαν από τέσσερα τζιπ 4x4, ενεργοποίησαν βόμβα και άρχισαν με αυτόματα να γαζώνουν όποιον πιστό τολμούσε να βγει ζωντανός από το τέμενος.

nekroi sina 1

Σύμφωνα με Αιγύπτιο δημοσιογράφο, κάποιοι από τους ενόπλους φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και μπήκαν μέσα στο τέμενος όπου και τα ενεργοποίησαν. Ο τραγικός απολογισμός, μέχρι στιγμής είναι 235 νεκροί, μεταξύ αυτών 20 παιδιά, μόλις λίγες μέρες πριν από τους επίσημους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, στις 29-30 Νοεμβρίου, που συνήθως τελούνται σε τεμένη των σουφιστών σε όλη την Αίγυπτο.

 

Η απάντηση της πολιτείας

Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας λίγο μετά την επίθεση, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Ήδη στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Η παγκόσμια κατακραυγή

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Twitter σχολίασε:

«Είναι φρικτή και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε αθώους και ανυπεράσπιστους προσκυνητές στην Αίγυπτο. Ο κόσμος δεν ανέχεται την τρομοκρατία, θα πρέπει να τους νικήσουμε στρατιωτικά και να δυσφημήσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία τους που αποτελεί και την βάση ύπαρξης τους».

trumpasa

Τελευταία τροποποίηση στις 21:24 - 24 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.