ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ: Υπό εξέταση η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ

09:12 - 05 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ: Υπό εξέταση η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ
Το σχέδιο των ΗΠΑ για μείωση φόρων και αν αυτό παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες εμπορίου, πρόκειται να εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το κεντρικό θέμα του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση που ενέκρινε η Γερουσία το Σάββατο είναι η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 35%που είναι σήμερα. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να συγκεραστεί με το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων για να μπορέσει να πάρει την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ και να γίνει νόμος.

«Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία ανησυχίας –κάποια μέτρα διάκρισης- και η πιθανότητα κάποια σημεία της μεταρρύθμισης να παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουις ντε Γκίντος. «Θα ζητήσω από την επιτροπή να αναλύσει περαιτέρω τις πιθανές επιπτώσεις του φορολογικού σχεδίου».

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το πρωί, στο πρόγευμα των υπουργών Οικονομικών, που σημαίνει πως δεν μπήκε τελικά στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σημειώνεται πως η Γαλλία ζήτησε χθες από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την αμερικανική φορολογική μεταρρύθμιση που ενέκρινε το Σαββατοκύριακο η Γερουσία, λόγω ανησυχιών αναφορικά με τηνεπίπτωση που θα έχει στις ευρωπαϊκές θυγατρικές στις ΗΠΑ, όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Γαλλία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα Τρίτη.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές υλοποιηθούν ως έχουν τώρα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σοβαρές δυσκολίες», ανέφερε η πηγή.

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο –νέος πρόεδρος του Eurogroup- δήλωσε χθες στο Bloomberg πως οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών μειώσεων φόρων στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, προσθέτοντας πως η συζήτηση θα είναι «πολύ γενική». 

«Είναι πολύ σημαντικό η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης να παρακολουθεί τις εξελίξεις παγκοσμίως», είπε, προσθέτοντας: «πρέπει να εξεταστούν όλες οι αναταράξεις στο εποικοδομητικό ισοζύγιο του κόσμου και οπωσδήποτε η εγχώρια πολιτική των ΗΠΑ είναι μεγίστης σημασίας για εμάς».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.