ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόσχεση Μέρκελ για επανεκκίνηση της Ευρώπης,μετά τη συμφωνία με Σουλτς

14:36 - 12 Ιαν 2018 | Ειδήσεις
Υπόσχεση Μέρκελ για επανεκκίνηση της Ευρώπης,μετά τη συμφωνία με Σουλτς
Mια «νέα εκκίνηση» για την Ευρώπη υποσχέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της αμέσως μετά από την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες για την συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού.

Η δήλωση αυτή, ασφαλώς, δεν έρχεται τυχαία, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς είχε ξεκαθαρίσει πως θα μπει στην κυβέρνηση μόνο αν είναι προς όφελος της Ευρώπης.

«Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη», δήλωσε η αρχηγός της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πλαφόν στον αριθμό προσφύγων

Η συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης προβλέπει πλαφόν 220.000 προσφύγων το χρόνο και περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης στα 1.000 άτομα το μήνα, βάσει νέας ρύθμισης.

Βάσει της συμφωνίας στόχος Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών είναι ο περιορισμός των προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται κάθε χρόνο στη Γερμανία, στις 180.000 με 220.000. Επιπλέον τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε αναστολή της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων έως ότου καταλήξουν σε νέα ρύθμιση. Όπως προβλέπει η συμφωνία, εντός του μηνός θα ψηφιστεί νόμος, ο οποίος θα αναστέλλει την οικογενειακή επανένωση, και πέραν του Μαρτίου, έως ότου οι τρεις εταίροι συμφωνήσουν στην εν λόγω ρύθμιση, το αργότερο στις 31 Ιουλίου. Τα τρία κόμματα θέτουν ωστόσο όριο τους 1.000 πρόσφυγες το μήνα για την οικογενειακή επανένωση από την ημέρα εφαρμογής της νέας ρύθμισης .

Την ίδια στιγμή τα τρία κόμματα συμφωνούν να μην υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις. Κατά συνέπεια δεν έγινε δεκτό το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 42% στο 45%.

Σύμφωνα με το προσωρινό κείμενο της συμφωνίας -28 σελίδων- μεταξύ CDU/CSU και SPD, στόχος των διαπραγματεύσεων είναι μια «σταθερή κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων». Όπως σημειώνεται στο προοίμιο τα κόμματα επιδιώκουν μια «νέα αρχή στην ευρωπαϊκή πολιτική». Εκτός αυτού οι τρεις δυνητικοί εταίροι επιθυμούν να «ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να γεφυρωθούν τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί».

Οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν 24 ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτική, αλλά και η υγεία. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 45 δις ευρώ, οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ήδη χθες το πρωί σε ένα συνολικό κόστος που φθάνει το διπλάσιο ποσό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.