ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με Νότιο Κορέα

15:17 - 02 Απρ 2007 | Ειδήσεις
Σε συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ τους κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Νότιο Κορέα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία από το 1994 που υπεγράφη η NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Β.Αμερικής, με Καναδά και Μεξικό).

Η συμφωνία αποκλείει την επιβολή φόρων σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα αυτοκίνητα της Νοτίου Κορέας και τα ενδύματα, ενώ δίνει τέλος στους επενδυτικούς φραγμούς για τις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες και τις χρηματοοικονομικές.

Επιπρόσθετα, η Νότιο Κορέα θα καταργήσει τους δασμούς 40% για το αμερικανικό βοδινό κρέας για 15 χρόνια καθώς και τους δασμούς για το χοιρινό κρέας τα επόμενα 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι το ρύζι δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Το 2006 το εμπόριο μεταξύ τωνδύο χωρών αποτιμάται σε περίπου 77 δισ. δολάρια , σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Νοτίου Κορέας.

Στο πλαίσιο του ελεύθερου εμπορίου, αναμένεται να ενισχυθούν οι αμερικανικές εξαγωγές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας κατά 19 δισ. δολάρια ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά λόγω διαφωνιών σε θέματα όπως η φορολόγηση των αυτοκινήτων, οι αγροτικές επιδοτήσεις και τα φαρμακευτικά, καθυστέρησε η «σύμπλευση» των δύο πλευρών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.