ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Η Γερμανία έχει επωφεληθεί από το ευρώ

14:57 - 24 Ιαν 2018 | Ειδήσεις
Η Ευρώπη παρά την κριτική που δέχεται παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση ενός βαθμού δικαιοσύνης στον κοινωνικό ιστό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η ανισότητα αυξάνεται σε όλο τον κόσμο –όχι, ωστόσο, παντού με τον ίδιο ρυθμό.

Προσθέτει δε χαρακτηριστικά ότι από πολλές απόψεις η Ευρώπη ξεχωρίζει ως θετική εξέλιξη: παρά τις επικρίσεις που δέχεται, παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση ενός βαθμού δικαιοσύνης στον κοινωνικό ιστό.

Υπάρχει φυσικά και η λιγότερο θετική πλευρά του πράγματος: η Γερμανία έχει επωφεληθεί από το ευρώ σε βάρος των γειτόνων της που έχουν καθηλωθεί οικονομικά με την επιβολή αυστηρών νομισματικών πολιτικών.

Παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να λυθεί το πρόβλημα (και τους επανειλημμένους ισχυρισμούς τους ότι το έκαναν) το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Και τα μέτρα λιτότητας -καταλήγει ο Guardian- στη νότια Ευρώπη κατέληξαν σε περικοπές προνοιακών επιδομάτων και οδήγησαν σε αύξηση της φτώχειας –πυροδοτώντας έτσι νομιμοποιημένη δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ. Η Ευρώπη είναι τώρα σε σταυροδρόμι: αν θέλει να μη χάσει τις νεότερες γενιές, πρέπει να βρει λύσεις διαφορετικές από τη λιτότητα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.