ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία «ειδικός» στα ΜΜΕ Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου Ευρώπης

20:01 - 24 Ιαν 2018 | Ειδήσεις
Μία «ειδικός» στα ΜΜΕ Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου Ευρώπης
Η Dunja Mijatovic, από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξελέγη σήμερα ως Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού (PACE) κατά τη σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Διαδεχόμενη τον μέχρι σήμερα Επίτροπο Νιλς Μουϊζνιες, η Mijatovic, θ’ αναλάβει τα καθήκοντα της την 1η Απριλίου 2018 και η θητεία της θα διαρκέσει έξη χρόνια.

Επικράτησε, στον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών, με 107 ψήφους έναντι 103 και 19, των συνυποψηφίων της Pierre-Yves Le Borgn και Goran Klemencic (Σλοβενία).

Από το 2010 έως το 2017, η Dunja Mijatovic ήταν εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Προηγουμένως, είχε διατελέσει Διευθυντής Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών στην Υπηρεσία Ρυθμιστικών Επικοινωνιών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (CRA). Ήταν επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ρυθμιστικών Αρχών των Μέσων Ενημέρωσης (EPRA) και προήδρευσε στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης σε περιόδους κρίσης.

Έχει πάρει πολλά βραβεία για το έργο της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο μη δικαστικό όργανο το οποίο ιδρύθηκε το 1999 από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. εντοπίζει τις ενδεχόμενες αδυναμίες του νόμου και της πρακτικής όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και διευκολύνει τις δραστηριότητες των εθνικών θεσμών του διαμεσολαβητή και άλλων δομών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.