ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM: Επιδιώκει κεντρικό ρόλο στις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους

15:06 - 02 Φεβ 2018 | Ειδήσεις
ESM: Επιδιώκει κεντρικό ρόλο στις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους
Η σωστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, υπογράμμισε την Παρασκευή ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ βρίσκεται στη Σλοβενία και αυτή ήταν η αναφορά που έκανε για την Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ESM στα προγράμματα:

Το βασικό έργο του ESM, είπε, είναι να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις που έχουν αποκοπεί από τις αγορές με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που επαναφέρουν σε σωστή τροχιά τις οικονομίες τους. Τα τελευταία χρόνια, το Ταμείο έχει βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Σημείωσε, όμως, ότι στο μέλλον ο ESM, θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο της όποιας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Επί του παρόντος, τόνισε η Ευρωζώνη δεν έχει προκαθορισμένους κανόνες αναδιάρθρωσης χρέους για να διαχειριστεί μια κατάσταση κατά την οποία μία κυβέρνηση χάνει την πρόσβαση στην αγορά και αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει κατά περίπτωση για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που προέκυψαν.

«Ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στο να περιοριστούν οι κίνδυνοι εάν τα κράτη-μέλη επρόκειτο να ορίσουν ένα Πλαίσιο Αναδιάρθρωσης Κρατικού Χρέους για να καταλήγει σε διευθετήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές με πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.