ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες από τα δεξιά για τον Μακρόν

11:06 - 05 Φεβ 2018 | Ειδήσεις
Απώλειες από τα δεξιά για τον Μακρόν
Διπλή ήττα υπέστη το κόμμα του Μακρόν την Κυριακή, σε τοπικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη δυο βουλευτών, στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία από τη νίκη του τον Ιούνιο.

Τις δύο έδρες κέρδισαν -τη μία όπως αναμενόταν, τη δεύτερη μάλλον ως έκπληξη- οι ρεπουμπλικανοί, κάτι που δίνει ώθηση στον νέο ηγέτη του, Λοράν Βοκιέ, σκληρό επικριτή του Μακρόν. Ο Βοκιέ έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μετωπική επίθεση ενάντια στον νέο πρόεδρο, τον οποίο χαρακτηρίζει αποκομμένο από τις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας κι αδύναμο σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών.

Το κόμμα του Μακρόν, το οποίο τάσσεται υπέρ της στενότερης ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνεχίζει να ελέγχει τις 309 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο η δημοτικότητα του Μακρόν πέφτει, αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Ο υποψήφιος της Δεξιάς εξελέγη στην πρώτη περιφέρεια του Μπελφόρ (ανατολική Γαλλία) με το 58,93% των ψήφων, έναντι ενός 41,07% του κοινού υποψηφίου των LREM-MoDem, ενώ στην πρώτη περιφέρεια του Βαλ ντ' Ουάζ, ο υποψήφιος του LR επικράτησε με το 51,45% της υποψήφιας του LREM που περιορίστηκε στο 48,55%.

Οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front National, FN) είχαν τεθεί εκτός μάχης από τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής.

Οι επαναληπτικές αναμετρήσεις προκηρύχθηκαν μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πέρυσι να ανακηρύξει άκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών στις δύο περιφέρειες.

«Η δεξιά επιστρέφει», «όχι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι νεκροί», σχολίασαν αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του κόμματος και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης της παραδοσιακής Δεξιάς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.