ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λευκός καπνός» για κυβέρνηση στη Γερμανία-Πώς μοιράζονται τα υπουργεία

12:02 - 07 Φεβ 2018 | Ειδήσεις
«Λευκός καπνός» για κυβέρνηση στη Γερμανία-Πώς μοιράζονται τα υπουργεία
Συμφώνησαν οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία στη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) - συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς (SPD), είδηση που δημοσίευσε πρώτο το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, τα δύο μέρη «τα βρήκαν» σε ό,τι αφορούσε την κατανομή των υπουργείων, την μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και το ρυθμιστικό πλαίσιο των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σοσιαλδημοκράτες «κέρδισαν» το υπουργείο Οικονομικών. Η Welt επικαλείται πληροφορίες, κατά τις οποίες νέος ΥΠΟΙΚ θα αναλάβει ο δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς.  Το SPD φέρεται να παίρνει επίσης και τα υπουργεία Εξωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του CSU -αδελφού κόμματος του CDU της Άγκελα Μέρκελ- θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών.

Η παράδοση του υπουργείου Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες διευκολύνει τον Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να πετύχει την έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας από τα 450.000 μέλη του SPD, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στην περίπτωση αυτή, η Μέρκελ θα μπορέσει να διορίσει υπουργικό συμβούλιο και τα τρία κόμματα θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Βάσει του παρόντος προγράμματος, η Γερμανία θα έχει νέα κυβέρνηση έως το Πάσχα, περίπου έξι μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης, CDU/CSU και SPD συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα. Επίσης, συμφώνησαν να σταματήσει η επ' αόριστον ανανέωσή τους, έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 07 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.