ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραμένει το τουρκικό μπλόκο στην κυπριακή ΑΟΖ- Απειλές Ακιντζί

20:32 - 18 Φεβ 2018 | Ειδήσεις
Παραμένει το τουρκικό μπλόκο στην κυπριακή ΑΟΖ- Απειλές Ακιντζί
Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η Άγκυρα, με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ να παραμένει τεταμένη. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να απαγορεύουν στο πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, «Saipem 12000» να προχωρήσει σε γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά». .

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, της Κύπρου, της Ιταλίας αλλά και η ΕΕ περιμένουν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της παράνομης τουρκικής  «Navtex». Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει αν η Άγκυρα θα εκδώσει καινούρια

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του κατά τα άλλα μετριοπαθή ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υπερασπίστηκε σθεναρά την τουρκική θέση.

Σε συνέντευξη του στο Τουρκικό δίκτυο CNN Turk, επέλεξε τη λογική του εκβιασμού λέγοντας πως «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η Τ/κ πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αυτός ο πλούτος είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους ε/κ», είπε ακόμα και συμπλήρωσε:

"Η λύση για εξάλειψη της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι να παραιτηθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – από την αδιάλλακτη στάση της".

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας» ισχυρίστηκε, εννοώντας ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσει κυριαρχικά της δικαιώματα, επειδή έτσι απαιτεί η Τουρκία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.