ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρνιέ για Βrexit: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

08:37 - 01 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Μπαρνιέ για Βrexit: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια πρώτη εκδοχή της συμφωνίας για το Βrexit, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν έντονες. Το έγγραφο 120 σελίδων της Κομισιόν, το οποίο παρουσίασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Βrexit Μισέλ Μπαρνιέ, στην ουσία αποτυπώνει στη νομική του μορφή το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τρία βασικά θέματα, που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών εργαζομένων στις δύο πλευρές: την τήρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο των χρηματοδοτικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ως κράτος μέλος μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού και τη διασφάλιση της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η σημερινή εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από τoν Μισέλ Μπαρνιέ ως σημαντικό βήμα της όλης διαδικασίας, εντούτοις και ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο μετά το Βrexit, αλλά και την αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης.

«Ετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο, ακόμη και για ένα άτακτο Brexit», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή ο χρόνος περνάει απομένουν μόλις 13 μήνες πριν από το οριστικό Βrexit στις 29 Μαρτίου 2019, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία για την έξοδο και τη μεταβατική περίοδο καθώς και ο καθορισμός των βασικών στοιχείων της μελλοντικής σχέσης. Κι αυτό ώστε να προλάβουν τα εθνικά κοινοβούλια και η Ευρωβουλή να εγκρίνουν μια συνολική συμφωνία πριν από την αποχώρηση.

Η μεταβατική περίοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη

Το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται επίσης στην κοινοτική θέση σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο που ζητάει το Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει μετά την έξοδο, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου 2019, να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής, όπου θα εξακολουθεί στην ουσία να συμμετέχει στην ενιαία αγορά, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα η δημόσια διοίκηση και οι επιχειρήσεις στη μετά Βrexit εποχή. Ωστόσο οι

Βρετανοί θέλουν μια συμμετοχή «α λα καρτ» και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τους όρους που θέτουν οι Ευρωπαίοι.

Τα 27 κράτη μέλη ζητούν να περιοριστεί χρονικά αυτή περίοδος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και το κυριότερο θεωρούν ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των εργαζομένων και την εφαρμογή όλων των αποφάσεων. Προς το παρόν οι Βρετανοί δεν αποδέχονται αυτή την προϋπόθεση των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα να καταγράφεται προσωρινό αδιέξοδο.

Ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε πάντως και σήμερα ότι με βάση το μέγεθος των διαφωνιών που καταγράφονται σήμερα, δεν θα πρέπει θεωρείται δεδομένη η μεταβατική περίοδος.

Το επόμενο σημαντικό πολιτικό ραντεβού σε επίπεδο ηγετών έχει καθοριστεί για τις 23 Μαρτίου. Τότε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της τόσο σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο όσο και με τη μελλοντική σχέση που η χώρα της επιθυμεί να έχει με την ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.