ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Μεθόδευση κατά των περιουσιακών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα!

20:16 - 09 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Μεθόδευση κατά των περιουσιακών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα!
Με επείγον έγγραφο της, η Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (αρμόδιου οργάνου για την επίβλεψη της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ), υποστηρίζει προς τους υπουργούς-μέλη της Επιτροπής, ότι η υπόθεση της διακρατικής προσφυγής «Κύπρος κατά Τουρκίας», για την οποία η Τουρκία έχει ήδη καταδικασθεί, θα πρέπει να «κλείσει», χωρίς να ρυθμισθεί το θέμα της καταβολής της επιδικασθείσας δίκαιης αποζημίωσης, στους κληρονόμους των κατοίκων της Καρπασίας που εγκατέλειψαν την περιοχή.

Όπως υποστηρίζεται στο έγγραφο, από την πλευρά της Τουρκίας έχουν εφαρμοσθεί, εδώ και μερικά χρόνια, τα μέτρα που έχει επιβάλλει η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων, στους κληρονόμους των κατοίκων της Καρπασίας, θα πρέπει να εξετασθεί ξεχωριστά, στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών στις 13-15 Μαρτίου 2018.

Με το έγγραφο, ζητείται από την Επιτροπή Υπουργών, να υπενθυμίσουν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά τα μέτρα που επιβλήθηκαν, στα πλαίσια εκτέλεσης της καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία, σχετικά με την υπόθεση «Κύπρος κατά Τουρκίας».

Τονίζεται όμως ότι, το θέμα της καταβολής δίκαιης αποζημίωσης στους ελληνοκύπριους κληρονόμους, θα πρέπει να εξετασθεί ξεχωριστά, μιας και-όπως υποστηρίζεται- δεν έχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης, που πρέπει να κλείσει.

Την ίδια στιγμή, με σχετικό της έγγραφο προς την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης,  η Λευκωσία ζητά να τεθεί το θέμα για τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών, που είναι ορισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2018, διασυνδέοντας το θέμα με τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων. Ζητά παράλληλα να δοθεί διορία στην Άγκυρα μέχρι την 1η Ιουνίου 2018, ώστε να αποδείξει την υποτιθέμενη συμμόρφωσή της.

Το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών, μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου, στο Στρασβούργο, με τη Λευκωσία να υπογραμμίζει την απροθυμία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την καταβολή των αποζημιώσεων για τις παραβιάσεις στα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων. 

*Ολόκληρο το έγγραφο της Γραμματείας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectId=0900001680791660

*Ολόκληρο το έγγραφο των κυπριακών αιτιάσεων

https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectId=0900001680791261

 

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 20:23 - 09 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.